fb
Не пропускайтеПанаирът

„Аз чета“ препоръчва: Трилъри

4 мин.

Тръпка, мистерия, напрежение, страх и неминуемо удовлетворение след разплитане на загадката – ето какво ни донесоха любимите ни трилъри от последните месеци. Съветваме ви да ги потърсите сред щандовете на Софийския международен панаир на книгата 2018, ако и вие обичате литературните игри на нерви.

 

Ася Ангелова препоръчва:

„Глад“ (изд. „Orange Books“) от Алма Катсу – нареди се сред най-добрите книги, които успях да прочета тази година. Обичам исторически романи, а когато иде реч за коварни и откровено ужасни случаи – още повече. Историята за американските заселници, предвождани от Джордж Доналд, не е неизвестна, точно обратното. Това е един от първите случаи на канибализъм, породил се от борба за оцеляване. Катсу успява да преплете реални факти с доза свръхестествени обстоятелства, като резултатът е повече от успешен. Атмосферата през цялото време е потискаща, а любопитството у читателя расте скорострелно. Книгата няма да ви остави на мира, докато не я прочетете, а размислите след нея също ще ви преследват.

 

„Мозайка от убийства“ (изд. „Еднорог“) от Антъни Хоровиц – изписах толкова много за този роман, но има защо. Хоровиц ще ви отведе в центъра на събитията така, както само Агата Кристи го може. Сравнението с Кралицата на мистериите не е никак случайно – „Мозайка от убийства“ е един прекрасен реверанс към жанра, утвърдил се във времето именно благодарение на нейното творчество. Малките населени места, в които се случват престъпленията, всички персонажи с техните мотиви и хилядите следи са само част от зашеметяващия сюжет. Освен това Хоровиц показва на читателите как работи писателският мозък – от имената на героите, през създаването на локации, та чак до използването на анаграми. „Мозайка от убийства“ не е просто поредният криминален роман, а добрият такъв, който ще задвижи зъбните колелца в главата ви. Стилът е толкова пленителен и добър, че изобщо няма да усетите обема на книгата.

 

Вероника Вълева препоръчва:

„Жената от Танжер“ (изд. „Прозорец“) от Кристин Манган – от онези дебютни романи, за които ти е трудно да повярваш, че наистина са първата книга на автора. Всеки добър трилър се нуждае от поне един подозрителен герой, с неясни мотиви, може би дори психически нестабилен, на когото не си сигурен дали можеш да вярваш. В „Жената от Танжер“ всички са такива. След мистериозен инцидент в миналото във въздуха между две някогашни най-добри приятелки припуква електричество, което заплашва да избухне на всяка страница. Луси и Алис са били съквартирантки и приятелки в колежа и неочаквано (или пък не?) се срещат отново в Мароко. Неизказани обвинения и зловещи тайни изпълват отношенията между тях, а тежката, нажежена атмосфера на Мароко е най-добрата метафора за психологическия трилър на Манган.

 

Габриела Кожухарова препоръчва:

„Животът, който загърбваме“ (изд. „Изток-Запад“) от Алън Ескенс – получих от този роман много повече от това, което първоначално очаквах, затова го препоръчвам горещо и на вас. Не че съм имала ниски очаквания, даже напротив – прекрасната корица на Фиделия Косева ме настрои доста положително. Просто „Животът, който загърбваме“ не се оказа поредният кървав трилър, съсредоточен само и единствено върху разплитането на мистерията. Отвъд добрата интрига на страниците му открих дълбоко емоционална история за стари грехове, затлачваща душата вина и силата да простиш – на другия, но най-вече на себе си. Алън Ескенс изгражда плътни образи и солиден сюжет, който наистина успя да ме трогне. Ако си търсите сериозен, изпипан роман, който обаче не е лишен от тръпката на разследването – в случая на стар и уж отдавна разрешен случай на изнасилване и убийство, книгата ще допадне и на вас.

 

Диляна Денева препоръчва:

„Кръв по снега“ (изд. „Емас“) от Ю Несбьо – от вида трилъри, които обичам да чета. Не те подценяват с предвидим сюжет, персонажите са толкова пълнокръвни, че или се влюбваш в тях, или ги намразваш, а ерудицията на автора не може да се подмине, без да е натрапчива. Този роман на норвежкия писател не е част от популярната му поредица за инспектор Хари Хуле, но е не по-малко интригуващ. Главният герой тук е престъпник, който е описан като пълен неудачник и като такъв се забърква в невъобразимо сложна за разплитане история. Ако ви се чете интелигентен трилър – това е вашата книга!

 

Можете да вземете всяка от тези книги с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!

[ + ]