fb
10, които...Специални

Любимите съвременни YA романи на книжните блогъри

8 мин.

Обещахме ли ви прекрасни гости през Седмицата на YA книгите? Обещахме, и още как! Решихме да отправим специална покана към българските блогъри и влогъри, организирали първата конвенция за тийнейджърска литература у нас LitCon, да се включат в тематичното ни събитие. Тези книжни магьосници веднага се съгласиха да ви представят любимите си янг адълт романи, като ви разкажат с какво са ги запленили историите, написани от обичани по цял свят автори.

Започваме с реалистичните тийн заглавия, а утре нашите гости ще ви споделят и кои са любимите им фентъзи YA книги!

 

Изборът на Габа и Сашо от буктюб канала „Bookadore“

Габа

Трудно ми беше да избера любима книга, стоейки пред етажерката ми, затова се замислих коя е онази, оставила траен отпечатък върху мен. Така стигнах до „Аз съм пратеникът“ (изд. „Пергамент Прес“). Маркъс Зюсак има дарбата да представя света по един запленяващ и откровен начин. Романът ме докосна, защото разшири мирогледа ми за това колко различни всъщност са ежедневията на различните хора. Как за някого един проблем в е сериозен, а за друг е маловажен на фона на всичко останало. Също така книгата представя важността на малките жестове, които могат да доведат до големи промени. Бих я препоръчала на всеки, защото винаги има какво повече да разберем за хората около нас и винаги можем да помогнем на някого. Тази история подтиква точно към това.

 

Сашо

Книга, която говори за различността в нейните вселенски измерения. Тя изважда проблемите за свободата на личността и себепознанието, както и за топлината от първите любовни трепети на всеки един човек. Този роман ме накара да се гневя, да плача, да се радвам и да се очаровам от смисъла на сюжета. Успя да изкара всички емоции от мен. Ако търсите обикновена романтика в „Аристотел и Данте откриват тайните на Вселената“ (изд. „Ciela“) на Бенджамин Алире Саенц, то ще останете разочаровани. Това е история, в която главните герои чертаят една Вселена, прекалено огромна за техните крехки рамене.

 

 

 

Изборът на Райс от буктюб канала „Четат ли двама“

„Нещата, които трябваше да знам“ (изд. „Orange Books“) остави в мен смесени чувства и точно затова искам да говоря за нея. Това е книга за сестринството, за аутизма, за тийнейджърството, за личните желания, за дълга и най-вече – за семейството. Двете сестри Клоуи и Айви се запечатаха в читателското ми съзнание и съм доволна, че се докоснах до историята им. Единственият минус, който смятам, че ме накара толкова време да мисля за сюжета, е изборът на авторката Клар Лазебник за толкова много различия, събрани в един-единствен образ. Въпреки това „Нещата, които трябваше да знам“ е четиво, абсолютно въвличащо в действието си.

 

 

 

 

Изборът на Екатерина Стоянова от „My_Life: Book’s Blog“

„Обича те, защото си такъв… глупак“ беше репликата, която си повторих няколко пъти, докато четях „Думи в тъмносиньо“ (изд. „Orange Books“) на Кат Кроули. Това е една романтична и проблематична тийн история за разбити сърца, за несподелена любов, за очаквания и надежди, разкъсани приятелства, загуба на близки, обич и… антикварна книжарница в малко градче. Романтична е не само заради взаимоотношенията между героите, но и заради целия нов книжен свят, който се разгръща отвъд сюжета. Свят на стари и употребявани книги, между чиито страници се крият послания и дори цели писма, тайни и признания, можи бе предназначени за някого, или просто споделени емоции, преживявания и мисли, които не биха могли да бъдат изречени на глас. Защото е много по-лесно да напишеш нещо на лист хартия, да го скриеш между кориците на някоя не особено известна книга и да чакаш съдбата или бъдещето да си свършат работата…

Не съм от големите почитатели на любовни истории, но тази никак не е обикновена, защото съдържа множество препратки и предизвиква още толкова размисли и чувства. Това е роман, чиито послания всеки може да разтълкува по свой собствен начин, да открие нещо за себе си или за околните, за другите читатели, за мечтателите и романтиците, за скърбящите, за близките си дори… Може би дори и да прозре своите грешки, с поглед към миналото и към бъдещето и със силата на думите.

 

Изборът на Кики Амаиро от „A Court of Books and Magic“

Елайза и нейните чудовища“ (изд. „Ибис“) на Франческа Запия е YA книга, която не трябва да се пропуска. Авторката се е гмурнала в чудния свят на фендъмите – култура на поведение на днешните фенове, трепетното очакване за всичко ново, но освен това представя гледната точка и на другата страна – артиста. Фендъмите играят важна роля в развитието на днешната младеж, а фактът, че Франческа Запия успява по уникален начин да засегне темата за душевното здраве, приятелството, първата любов, както и отношенията между родител и дете.

В момента, в който започнах да чета романа, знаех, че няма как да не ми хареса, тъй като е олицетворение на света, в който израснах. Писана от млада авторка за млади читатели, смятам, че Запия определено е постигнала целта да представи живота на тийнейджърите по един интересен и затрогващ начин. И понеже съм прекалено пристрастена, ще кажа и на вас: прочетете я!!! Заслужава отделеното време!

 

Изборът на Ралица Колева от „RoseRed’s World Blog“

„Един от нас лъже“ (изд. „Егмонт“) от Карън Макменъс е увлекателна криминална история, в която действието се развива бързо, а героите са разноцветни и по нищо не си приличат един с друг. Ади е принцесата, Нейт е лошото момче, Броунин е ученолюбивото момиче, а Купър е спортягата. Интересна комбинация от типове хора, които едва ли биха попаднали доброволно на същото място, но когато един ден са задържани след часовете, съученикът им Саймън умира в стаята с тях и всеки един е заподозрян, защото смъртта му не е случайна.

Общо взето, точно динамичното темпо на книгата ме грабна, хареса ми и това, че краят не е лесно предвидим, макар и да има някои такива отделни моменти. Самата история е лека за четене, увлекателна е и не оставя читателя дори за момент да загуби интерес към случващото се. „Един от нас лъже“ е от тези романи, които не само те карат да се отпуснеш и да се насладиш на времето, прекарано в четене, но и със сигурност има мигове, в които те кара да се замислиш, да търсиш отговори и да се опитваш да разрешиш проблемите на героите.

 

Изборът на Теми Панайотова от „Writing is fun“

С „До всички момчета, които съм обичала“ (изд. „Ибис“) азиатско-американската писателка Джени Хан успя напълно да ме заплени с оригиналната любовна история на Лара Джийн. Самата авторка е ползвала себе си за протопит на героинята си, което абсолютно ме грабна като читател. Обичам, когато видя добре написана и увлекателна книга, в която можеш да усетиш всеки един момент толкова емоционално, и то най-вече защото писателката е вложила цялото си сърце.

За мен „До всички момчета които съм обичала“ не беше просто поредният любовен тийн роман, а цяло приключение. Във всяка една глава чаках да разбера какво ще се случи на Лара Джийн и на самата мен, защото хубавите истории те правят съпричастен и ти помагат да се поставиш на мястото на главните герои, за да ги изживееш.

 

 

Изборът на Христина Тодорова от „Hrisilandia“

„Костенурки до безкрая“ (изд. „Егмонт“) беше първата ми книга на Джон Грийн и определено остави следа. Много е трудно да пишеш за познати теми като приятелството сред подрастващите и неговата терапевтична, дори бих казала изцелителна сила, без да звучиш клиширано. Още по-трудно е да говориш за проблеми сред младите, каквито са депресията или нервното разстройство, без да ползваш досаден, назидателен или пък съжалителен тон. Джон Грийн е направил тъкмо обратното – с майсторско писане ни кара да погледнем света през очите на интроверта или пък да се поставим на мястото на богатия, който има пари, но няма любов.

Чрез историята на Аза, Дейзи и Дейвис авторът преподава значими житейски уроци, които могат да са полезни на по-младите читатели, но със сигурност имат какво да предложат и на по-големите. Ако обаче ме попитате коя е любимата ми част от книгата, то без съмнение ще кажа, че може да я намерите на страница 234, защото там откривам отговор на въпроса, който ме тормозеше най-силно от самото начало, а именно – какви са тези костенурки.

 

Можете да вземете всяка от тези книги с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!