fb
Книги и киноСпециални

Българската премиера на новия филм на Тери Гилиъм ще се проведе на CineLibri 2018

3 мин.

Кино-литературният фестивал CineLibri 2018 ще представи „Човекът, който уби Дон Кихот“ – филмова адаптация, създадена по мотиви от една от най-значимите творби в историята на световната литература – „Дон Кихот“ на Мигел де Сервантес. Официалната премиера ще се състои на 16 октомври в зала 1 на НДК от 19:00 часа с медийната подкрепа на „Аз чета“.

Преди прожекцията ще бъде обявен победителят в конкурсната програма на фестивала, който ще получи награда за най-добра екранизация. Ранните билети с 25% намаление вече са в продажба. Зрителите ще имат шанс да си закупят намалени билети само две седмици, след което ще стартира продажбата на всички останали места и ценови категории в зала 1 на НДК.

Тери Гилиам

„Човекът, който уби Дон Кихот“ (2018) държи в напрежение всички ценители на киното и литературата вече близо две десетилетия. След серия от невероятни перипетии около заснемането на филма,  превърнал се в ода за лудата творческа страст, той ще бъде излъчен и у нас – броени седмици след премиерата му на фестивали като Кан, Мелбърн и Карлови Вари.

Сценаристи са Тери Гилиъм и Тони Грисони.  Образите на Дон Кихот и Санчо Панса са поверени на Джонатан Прайс и Адам Драйвър, а в някои от второстепенните роли ще видим Стелан Скарсгард, Олга Куриленко, Серхи Лопес, Джорди Мола и Роси де Палма.

Вече е ясен и пълният състав на фестивалното жури, което включва петима професионалисти с безспорно международно признание. Председател е Мартичка Божилова от АГИТПРОП, изтъкнат продуцент, носителка на „Златна мечка” 2018 за копродукцията с българско участие „Не ме докосвай”. За да отсеят най-талантливата литературна адаптация на годината, у нас пристигат големият френски романист и киносценарист Давид Фоенкинос и популярният холандски писател, продуцент и актьор Херман Кох, постигнал световен пробив с романа „Вечерята“. Актьорската гилдия също е представена в журито в лицето на британската звезда Майкъл Маккел. Към отбора на арбитрите се присъединява и Анди Делиана, известен продуцент, сценарист, режисьор и актьор.

Четвъртото издание на CineLibri ще се проведе от 10 до 24 октомври и ще предложи над 300 прожекции, 45 актуални кинопродукции, много специални гости, събития и емоции. Вече ви разказахме за гостуването на Иън Макюън и отбелязването на стогодишнината от рождението на великия театрален и филмов режисьор, сценарист и продуцент  Ингмар Бергман.  Тематичен фокус тази година е красотата на любовта във всичките й форми и превъплъщения, а мотото е „Любов между редовете”.

Официално видео на фестивала можете да гледате тук:

Снимки: Cinelibri