fb
БългарияНовини

Български автори представят страната ни на Международния панаир на книгата в Лайпциг

2 мин.
Снимка: Leipziger Messe GmbH / Jens Schlüter

Четирима български автори представят страната ни на ежегодния Международен панаир на книгата в Лайпциг, който се провежда от 21 до 24 март в немския град, съобщиха от Асоциация „Българска книга“. България отново има свой национален щанд в рамките на колективното пространство на литературната мрежа за преводи в Югоизточна Европа и немскоезичните страни „Традуки“. Щандът е организиран от Министерството на културата на Република България, а Асоциация „Българска книга“ ще представи българското книгоиздаване и най-новите заглавия на български автори пред международната общност.

В тазгодишното издание на панаира ще се включат номинираният за Европейска награда за литература за книгата си „Хагабула“ Тодор П. Тодоров, (изд. „Жанет 45“) писателят, сценарист и режисьор Георги Тенев, авторката на романа „Остайница“ Рене Карабаш (изд. „Жанет 45“) и авторката на сборници с разкази Йорданка Белева, която ще представи сборника „Таралежите излизат през нощта” (изд. „Жанет 45“).

Снимка: Асоциация „Българска книга“

На официалното откриване на българския щанд присъстваха Григор Порожанов, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Германия, директорът на Българския културен институт в Берлин Борислав Петранов, директорът на Дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности“ в Министерство на културата Силва Хачерян, председателят на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга” Десислава Алексиева, представители на българската диаспора и международни гости.

„Международният панаир в Лайпциг е едно от знаковите събития в литературния календар на Европа и на света. Радваме се, че отново можем да се включим в него и да представим знакови български автори, които са с нас тук през тази седмица. Партньорството ни с Министерството на културата в рамките на различни световни изложения продължава, което ни предоставя възможността да представим България пълноценно и да предложим на международната публика широка палитра от български автори и най-новите им творби.“, коментира Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“.

Това е вторият по големина панаир на книгата в Германия след този във Франкфурт. Вчера канцлерът Олаф Шолц откри официално панаира, който ще продължи до неделя. Планирани са около 100 събития, свързани с комикси и мантга, панаир на антикварните книги и се очаква 41 автори да се присъединят като гости.


Можете да поръчате тези книги от Ozone.bg, за много от тях ви очакват отстъпки.