fb
НовиниПо света

Българският „Еликсир“ на Капка Касабова завладя световната критика  

2 мин.
Снимка: Тони Дейвидсън, 3seaseurope.com

Престижните издания „Financial Times“ и „The Economist“ публикуваха завладяващи ревюта за новата книга на Капка Касабова – „Еликсир“. Според критиците, в новото си изадние българската писателка дава „уроци от изгубени светове“ по поречието на река Места.    

Касабова живее в Шотландия, но е родена и израства в София, а през 1992 г. имигрира с родителите си в Нова Зеландия. Най-новата ѝ книга ще бъде публикувана на английски на 2 февруари от Vintage Publishing. Вече е налична за предварителна продажба и в Amazon. Още в началото на 2021-а, в интервю за „Аз чета“, Капка Касабова разкрива, че работи по книгата със заглавие „Еликсир“.  

В 400 страници, Касабова пренася читателите сред сняг, еделвайс, мурсалски чай, чиста вода и непокътната природа. Авторката на „Граница“ и „Към езерото“, предприема поредното пътешествие, в което „тревожното минало се сблъсква лице в лице с нетърпеливото настояще“, според Financial Times.

„Предишните ѝ книги са изследвали части от Балканите, разтърсени от геополитиката, но по-добре разбрани през призмите на географията и геологията. Новата ѝ книга добавя още един обектив: ботаниката. Става дума за български хора, места и растения от двете страни на могъща река, наречена Нестос от древния географ Птолемей, Места от българите и Карасу („черна вода”) от турците“, пише в ревюто на The Economist.

За третата книга от своята балканска поредица, Капка се завръща у нас, „за да се срещне с реликвите на старата България, преди 21. век да ги е застигнал напълно“. Сред тези хора, които пренасят знанието през поколенията, са билкари, лечители и представители на помашката общност в България и ѝ носят надежда, че ще намери своя еликсир, своето митично, животворно вещество, което може да излекува всяка болест или нещастие.

„Писането за природата често може да каже твърде много и да покаже твърде малко, но Касабова разумно оставя пейзажа и местните да говорят“, пише още в ревюто си Крис Алнут от Financial Times.

Книгите на Капка Касабова можете да поръчате с 5% отстъпка от Ozone.bg с код azcheta23q1 при завършване на поръчката.

Прочетете още:

Капка Касабова спечели Наградата на Британската академия за „Граница“

Капка Касабова спечели британската литературна награда Edward Stanford с „Граница“

Капка Касабова е номинирана за литературната награда на National Book Critics Circle

„Граница“ на Капка Касабова стана Книга на годината в Шотландия

„Граница“, която белязва човешки съдби