fb
НовиниПо света

Бил Гейтс препоръчва „5 чудесни книги за една кофти година“

4 мин.

Създателят на Microsoft и виден общественик и филантроп Бил Гейтс е запален почитател на книгите и четенето. Гейтс редовно препоръчва различни заглавия както в социланите мрежи, така и с подробни ревюта в сайта си Gates Notes. Малко преди Коледа магнатът публикува списък с „5 чудесни книги за една кофти година“.

„През тази година понякога задълбавах в някоя тема. Например несправедливостите, породили тазгодишните протести на движението Black Lives Matter. Друг път имах нужда от смяна на темпото, нещо по-леко в края на деня. В резултат на това прочетох разнообразни книги, много от тях отлични. Ето пет заглавия на различни теми, които препоръчвам за обобщение на 2020-а. Надявам се, че ще намерите нещо, с което да изпратите годината с добро“, допълва Гейтс.

Ето и кои заглавия привлякоха вниманието на Бил Гейтс:

The New Jim Crow: Mass Incarceration in the Age of Colorblindness от Мишел Алекзандър

„Книгата на Алекзандър дава наистина проникновен поглед към това как съдебната система несправдливо атакува цветнокожи общности и особено тези на афроамериканците. Особено добре представя историята и статистиката на масовото налагане за лишаване от свобода“, разказва Гейтс и допълва: „Запознат съм с някои от данните, но Алекзандър ми помогна да го видя в перспектива. Прочетох я и съм по-убеден от всякога, че обществото ни има нужда от по-справедлив подход при поизнасянето на присъди и повече инвестиция в общностите на цветнокожи.“

Range: Why Generalists Triumph in a Specialized World от Дейвид Епстийн

За тази книга Гейтс споделя, че е започнал да следи творчеството на Дейвид Епстийн след негова TED лекция, посветена на спортните постижения.

„В тази възхитителна книга Епстийн твърди, че въпреки че изглежда, че светът изисква от нас все по-тясна специализация, всъщност се нуждаем от хора с широки интереси, които трупат разнообразен опит и възприемат различни гледни точки.“ Филантропът смята още, че идеите на Епстийн обясняват донякъде успеха на Microsoft, „защото ние наемахме хора с широки познания в тяхната област, но и с богата обща култура.“.

The Splendid and the Vile: A Saga of Churchill, Family, and Defiance During the Blitz от Ерик Ларсън

„Понякога историческите книги се оказват много по-актуални, отколкото авторите им биха могли да предположат“, разказва Гейтс. Според него Ларсън дава на читателите ясен поглед към това какъв е бил животът на средностатистическия гражданин в този ужасен период. В същото време успява и да представи някои от лидерите на Великобритания, включително Чърчил и близките му съветници. „Обхватът на книгата е твърде ограничен, за да остане единственото заглалвие, което някога ще прочетете за Втората световна война, но е чудесна добавка към списъка с литература за тази трагична епоха“, завършва той.

„Гордиевски. Шпионин и предател“ от Бен Макинтайър

„Също толкова вълнуваща, колкото някои от любимите ми шпионски романи.“ Така Гейтс определя документалния разказ за  Олег Гордиевски, потомствен офицер от КГБ, който тайно е вербуван и става двоен агент, предавайки информация на британското разузнаване. По ирония на съдбата, Гордиевски е разкрит от друг двоен агент – американецът от ЦРУ Олдрич Еймс.

Breath from Salt: A Deadly Genetic Disease, a New Era in Science, and the Patients and Families Who Changed Medicine от Биджал П. Триведи

В тази „истински вдъхновяваща книга“ е документирана историята на едно забележително научно откритие и как то успява да подобри живота на почти всички болни от муковисцидоза и техните семейства. „Подозирам, че в следващите години, когато биомедицинските чудеса започнат да излизат от лабораториите, ще видим още много такива книги“, заявява Бил Гейтс, който е отявлен поддръжник на развитието на медицината и научните иновации в нея.

Вижте краткото видео и чуийте самият Гейтс да говори за книгите и защо ги препоръчва.

Снимка на публикацията: gatesnotes.com

Прочети още:

5 нови книги, които Бил Гейтс препоръчва да прочетете това лято

5 книги, които Бил Гейтс препоръчва да прочетете това лято

Бил Гейтс разкрива кои две книги е прочел от началото на 2018 г.

Бил Гейтс разказва за любимите си книги от 2015-та [видео]

Бил Гейтс разказва за любимите си книги от 2015-та [видео]