fb
НовиниПо света

Благодарствено писмо на Доктор Сюс до мъжа, спасил първата му книга, отива на търг

2 мин.

Писмо от Доктор Сюс ще бъде продадено на търг тази седмица, съобщава The Guardian. В него писателят благодари на свой колега от студентските години, че му е попречил да изгори ръкописа на първата си детска книга.

Сюс, чието истинско име е Тиодор Сюс Гайзел, първоначално работи като рекламен агент. През 1936 г. написва дебютната си история And to Think That I Saw It on Mulberry StreetЕдин ден, когато творбата му вече е отхвърлена от дузина издатели, авторът се сблъсква с Майк Макклинток. В писмото до стария си приятел от колежа „Дартмут“ Сюс споделя:

Засече ме на „Медисън Авеню“ с ръкопис, който се канех да изгоря в пещта си за смет, защото никой не искаше да го купи. Ти не само ми каза как да поправя Mulberry Street […] (както по-късно направи и с 500 Hats), но след като изслуша болката ми, сподели с мен най-добрата и единствена полезна информация, която някога съм получавал относно това как да структурирам една книга, така че да е подходяща за този мистериозен пазар – стигна още по-далеч, като се захвана с нея и я продаде.

Сюс преразказва историята с повече детайли в книгата The Annotated Cat, в която описва как Макклинток го е попитал какво държи под мишница:

Отговорих: „Книга, която никой не иска да публикува. Влача я към къщи, за да я изгоря“. После попитах Майк: „A ти какво правиш?“. Той каза: „Тази сутрин ме назначиха като младши редактор на Vanguard Press и случайно сме застанали пред офиса ми. Искаш ли да заповядаш?“. И така, двамата влязохме вътре, а той прегледа книгата и ме заведе при директора на Vanguard Press. Двайсет минути по-късно подписвахме договори. Това е една от причините да вярвам в късмета. Ако бях минал от другата страна на „Медисън Авеню“, днес щях да работя в химическо чистене!

На 31 януари писмото до Макклинток, датиращо от 1957 г., отива на търг заедно с две други писма и две страници с илюстрации на Сюс. Началната цена е 3 500 долара. Според аукционната къща находката разкрива една „необикновена и интимна“ страна на обичания американски писател.

Снимка на публикацията: Mentalfloss