fb
Книги и киноСпециални

БНТ показва и историята на Ян Флеминг на малкия екран

3 мин.

Кой е Ян Флеминг и каква част от неговата биография четем в романите му за Джеймс Бонд? Вероятно много от вас са си задавали тези въпроси и дойде времето да разберем отговорите. Това ще се случи благодарение на БНТ1, които от 23 януари започват излъчването на мини-сериала „Флеминг – човекът, който щеше да се превърне в Бонд“. Биографичната поредица на ВВС Америка ще можем да гледаме във втория слот за серийно кино по обществената телевизия – понеделник, вторник и петък от 22:00 часа. През декември в същия часови диапазон гледахме и пищната екранизация на „Война и мир“.

unnamed-2Четирите епизода на „Флеминг“ разказват за създателя на прочутия агент 007 Джеймс Бонд, като сценаристите на сериала Джон Бронлоу и Дон Макферсън умело се справят със задачата да направят връзката между реално съществуващия Флеминг и агент 007.

Флеминг е Бонд, само по-малко известен и не толкова успешен. Режисьорът Мат Уайткрос никога не оставя своя герой да бъде потиснат от представата за Джеймс Бонд – визията е красива, действието е задъхано и понякога напомня филмите за Бонд. Доминик Купър е в ролята на Ян Флеминг, чийто по-голям брат Питър (Рупърт Еванс) е вече успешен писател и син, който е сбъднал всички надежди на властната си майка. Освен тях, ще видим и чаровната Лара Пулвър, позната ни от „Шерлок“, „Демоните на Да Винчи“ и последния филм от франчайза „Подземен свят“.

Ян Флеминг е повече от труден син – начинът му на живот „а ла Бонд“ се смята за безпътица от британското му аристократично семейство в страна, която се намира на прага на Втората световна война. Йън получава възможност да блесне в Британското военноморско разузнаване. Оказва се, че да говориш няколко езика, да държиш аристократично чашата с шампанско и да изглеждаш добре са предимство в света на шпионите. Сериалът показва луксозния живот на английската висша класа в Лондон и същевременно опасностите и машинациите, които стават зад вражеските линии.

unnamed-3Плейбой, намерил призванието си в шпионажа, Йън Флеминг пише първия си роман за Джеймс Бонд „Казино Роял“ докато е на меден месец в хотел „Златно око“ в Ямайка. По неговите думи и както започва всеки епизод от британския сериал: „Във всичко, което пиша, има истина“.

Бюджетът на „Флеминг – човекът, който щеше да се превърне в Бонд“ възлиза на 4 милиона лири стерлинги (5 милиона евро) и е заснет в Лондон, Будапеща и Ямайка. Досега сериалът вече е показан в САЩ, Великобритания, Франция, Канада и Русия, като само за първия епизод във Франция привлича повече от половин милион зрители.