fb
ВидеоМултимедия

Боб Дилън е носителят на Нобеловата награда за литература за 2016 г. [видео]

1 мин.

Американският поет и певец Боб Дилън е 113-ят лауреат на Нобеловата награда за литература. Името му бе обявено по време на традиционното кратко изявление на Кралската шведска академия на науките в Стокхолм, изъчвано и на живо в YouTube.

Наградата му бе присъдена от Академията “за това, че е създал нови поетични създаването на нов поетичн изказ в рамките на голямата американска традиция в писането на песни“. Той е първият текстописец, който получава престижното отличие.

Боб Дилън е роден на 24 май 1941 г. в американския град Дълут, Минесота, с името Робърт Алън Цимерман. От началото на кариерата си през 1962 г. той е създал 37 албума, 58 сингъла, 11 албума, записани на живо, и редица компилации. Носител е на 12 награди Грами от общо 43 номинации, както и по една награда „Оскар“ и „Златен глобус“. Дилън е първият Нобелов лауреат след Джордж Бърнард Шоу, носител и на „Оскар“.

Боб Дилън е автор на общо 6 книги, 3 от които събират най-добрите текстове от негови песни. У нас е издадена биографичната „Хроники. Част 1“ (Изток-Запад), която продължава да се радва на сериозен читателски интерес.

[ + ]