fb
Ревюта

„Азазел“ – първото приключение на знаменития детектив Ераст Фандорин

4 мин.

Рядко мога да кажа, че харесвам даден автор, при условие че съм прочела само две негови книги. Срещите ми с Борис Акунин се изчерпваха с неговите „Гробищни истории“ и „Писателят и самоубийството“  творби, които не бих определила като художествени, но определено харесах от първата страница.

Знаех, че господин Акунин има известна детективска поредица, която се радва на ужасно много фенове, но вече натрупаните в нея заглавия надвишаваха четиринайсет. Бройката ме спираше  обвързването с такива големи серии не е моята бира. Наскоро обаче първата книга „Азазел“ (изд. „Еднорог“) беше преиздадена и имах възможността най-накрая да се запозная с прочутия Ераст Фандорин  млад, умен и принципен полицай, който никога не оставя нещата недовършени. Запознанството ни беше повече от успешно и в резултат от него сега искам да прочета всички останали романи за приключенията му. Лошата новина е, че навсякъде са изчерпани, но има и добра преиздаването им вече започна (хип-хип-ура!).

В памет на деветнайсети век, когато литературата е била велика, а престъпленията са се извършвали и разкривали изискано и с вкус.

„Азазел“ ни пренася в Москва през далечната 1876 г. В Александровската градина всички се радват на слънчевия пролетен ден, който е белязан от странна случка: млад мъж се приближава до две дами и се обяснява в любов на едната. Госпожицата отблъсква чувствата на непознатия, а той вади пистолет и се самоубива. Всичко изглежда ясно  бил е отчаян. До полицията обаче започват да постъпват сведения, че в Санкт Петербург също е имало подобни прояви и никой не знае на какво се дължат. Твърде невероятно е всичко да е случайност, а за младия регистратор Ераст Фандорин е направо невъзможно. След множество перипетии, пътувания и необикновени обстоятелства това се превръща в първия разрешен случай на неопитния служител, който поставя началото на поредицата „Приключенията на Ераст Фандорин“.

Борис Акунин сам определя книгата като конспирологичен детективски роман. Когато започнах да я чета, нямаше как да не ми напомни за уютната атмосфера, която създава Агата Кристи. Изчистеният и изискан стил на Акунин ви увлича да вървите по стъпките на главния герой. Мистерията, която непрекъснато се заплита и разплита, е интелигентно изградена и ще ви донесе наслада с всеки прочетен абзац.

Борис Акунин (снимка: „Еднорог“)

Интересите, образованието и опитът на Борис Акунин са забележими както в предишните му произведения, така и в „Азазел“. В „Писателят и самоубийството“ той прави огромно проучване по темата с всички необходими детайли. Зад сюжета на първите приключения на Ераст Фандорин също стоят много часове дълбаене в историята на Руската империя, привичките и културата на народа по онова време. В интригуващия сюжет е вплетено и чувство за хумор, което ще разведри дори най-сериозните моменти. Само две думи: мъжки корсет.

Самият Ераст Фандорин е герой, който няма как да не спечели симпатиите ви. Той дава мило и драго да влезе в дълбоките води на разследванията и да помага на обществото. Естествено, в повечето пъти това не е толкова лесно постижимо, особено през XIX в., когато порядките, бюрокрацията и обществото са на съвсем различно ниво. Фандорин е млад, съобразителен и жаден за приключения – престъпниците, които се сблъскат с острия му като бръснач ум, ще разберат, че никак не е мъдро да го подценяват. За читателя е изключително удоволствие да следва мисълта и действията му. Нямам търпение да прочета и останалите части, за да видя как се развива образът му.

Началото на поредицата за Фандорин е подходящо за всеки, който обича исторически мистерии, детективски загадки и пленителни злодеи. Ангажираща съзнанието и вниманието ви, „Азазел“ няма да ви остави на мира до последната страница. След нея ще проклинате (с добро де) Борис Акунин, задето е изградил толкова много приключения в подобен стил, които – също като мен – няма да можете да пропуснете.

Откъс от последната книга за Ераст Фандорин – „Не се сбогувам“, можете да прочетете тук.

Още един отзив за „Азазел“ ще намерите при Христо в „Книголандия“.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!