fb
Ревюта

„Бряг“ за душата от Станислава Ивкова

3 мин.

„Вярата е храна, Ради. Ако я нямаш, ходиш гладен цял живот.“

„Бряг“ (изд. „Полис“) е малка книжка с корица в любимото съчетание от бели и сини райета, което може и да ни се струва леко клиширано, но си го обичаме и винаги ни привлича. Илюстрацията безпогрешно изпълнява задачата си – момичето и класическите символи на морето и Гърция ни подсказват, че романът ще ни отведе точно там и ще ни говори за жени.

Приятелството между Севда и Радина е дългогодишно и истинско, но означава ли това, че винаги имат готов съвет и могат да си предложат решение за всеки проблем? В един от тези критични моменти, когато по подметките си усеща да полепват собствените й думи, неоткрили своя път към Радина, Севда решава да й даде възможност да си помогне сама. Всичко вече зависи от самата Ради. Дали ще приеме или не ключа за гръцката вила, подарък от незабравимия за Севда – Янис? Отговорът е простичък и лесен – този път да.

Там пътят й се преплита с този на леля Сула. От образа на Хрисула струи светлина, топлота, обич, думите й са пропити с мъдрост, а кухнята – с уханието на здравословна, вкусна и прясна храна.

Но тази нагласа – да освободиш човека, когото обичаш, е полезна и за двамата. И не само при раздяла, а винаги. Ти задушавала ли си се някога от любов към себе си? Вземи една възглавница и пробвай.

Станислава Ивкова ни среща и с децата на гъркинята, разказва ни и техните истории. Впечатлих се от живота на сина й, от връзката му през последните десет години. Чувството бе примесено с тъга, но всъщност харесах обратите на съдбата му.

Паралелно със случващото се под гръцкото небе се развива и един софийски сюжет, който ще подложи приятелството на двете жени на изпитание. В него Севда се забърква с двата най-големи проблема на своята другарка – съпруга й и изплувалата от миналото любовница на баща й. Дали ще успее да помогне, или още повече ще усложни ситуацията?

„Бряг“ е книга за търсенето на себе си, за мира в душата на човек, който знае кой е и защо съществува, за лекотата на дните, в които имаш всичко, но нямаш нищо за губене, защото знаеш, че да имаш, не означава да притежаваш.

Силно препоръчвам на всички бъдещи читатели на този роман, ако вече не е късно, разбира се, да го бутнете в сака и да го вземете на лятната си почивка. Независимо дали по бреговете на българското Черноморие, или на гръцките плажове, ще разберете колко е хубаво всичките ви сетива да се сливат с приливите и отливите, да усещате свободата и силата на морето, да познаете своята собствена. Отделете си поне един следобед, който да прекарате насаме със себе си и с тази книга в ръка, и си дайте време да погледнете в душата си. Може би там и вие ще срещнете вашата леля Сула, която да ви помогне отново да намерите пътя си или просто ще ви увери, че и сега се справяте отлично.

За съжаление, може да си поръчате „Бряг“ само онлайн, не и да си го купите от книжарниците. Сигурна съм, че иначе популярността му щеше да е на съвсем друго ниво, а овациите – много повече. Защото си заслужава.

Не пропускайте и ревюто на Мила за романа тук, както и тези в „Книгозавър“  и „Библиотеката“.