fb
БългарияНовини

Четенето и дислексията? Мисията вече е възможна! [видео]

1 мин.

За 1/5 от световното население четенето не е толкова лесно, колкото за останалата част от хората. Вече ви споделихме как един шрифт може да помогне за възприятията на хората с дислексия, а създателката му Кристина Костова разшири разбиранията ни за характерните затруднения, с които се сблъскват дислексиците. Тя гостува в Читалище.то и представи на публиката първия български шрифт, разработен за улеснение на хора с дислексия – Adys.

“Дислексията е различен начин да възприемаш света”, сподели Кристина и показа нагледно разликите в усещанията при четене на хора със и без симптоми. Самата тя е графичен дизайнер с признаци на дислексия и се е сблъсквала като дете с проблемите, характерни за този вид работа на мозъка.

Кристина смята, че виждането на света трябва да е еднакво за всички хора, и се надява със своята достъпност и приложимост шрифтът Adys да помага в постигането на тази цел.

Повече информация за първото българско шрифтово семейство за дислексици може да намерите на официалната страница за проекта adysfont.com. Там може да се запознаете с начините за улеснение на един четящ, както и съвети за учители и родители, работещи с хора с нарушения при четене и писане. В контактната форма на сайта, можете да помогнете за развитието на проекта – да споделите вижданията си, проблемите, с които сте се сблъсквали, идеи за подобрения.

И помнете едно: Бъдете толерантни!