fb

Книжарници "Хермес" препоръчват, виж какво!

Ревюта

Правилните въпроси без отговор в „Чудовища и будители“

4 мин.

Прочетох втората книга на журналиста от bTV Светослав Иванов„Чудовища и будители“ – след участието му в литературния фестивал „Варна Лит“ 2018. За вълнуващата среща с автора и други български публицисти в морската ни столица ви разказах тук, а сега ще споделя и рефлексия от събраните 75 коментарни текста в изданието на „Вакон“.

Книгата събира уводните думи на водещия на предаването „120 минути“ от 75 епизода, които не просто обобщават ситуацията в държавата ни, международната политическа обстановка и наболели за обществото ни проблеми. Те изразяват позицията на Светослав Иванов и за мен това е най-важното им качество. Дългите по две-три страници текстове звучат искрено и със сигурност не са „политически коректни“. На кого са му притрябвали още премерени слова, които удобно намират златната среда между разностранни интереси, но на практика не казват нищо? Моят отговор е – на никого.

Аз поне се вълнувам и се стремя да чувам различни мнения и позиции, стига да са добре аргументирани. Не е необходимо, нито възможно човек да се съгласи с всичко, но както Иво Иванов сподели на въпросната варненска среща под надслов „Разказване и истина“ – добре е да излизаме от ехокамерите, в които по интуитивен начин се напъхваме. Обграждаме се само с единомислещи хора и забравяме поне от време на време да чуваме и чуждата гледна точка. Нездравословно е да си въобразяваме, че до истината се стига само по един път.

Именно на истината и фалшивите новини Светослав Иванов посвещава много от коментарите си. Изборът му е показателен за това колко е важна темата за обществото ни. На някого тези думи може да му се струват изтъркани, дори английският им еквивалент вече сериозно е навлязъл в дискурса на обикновения човек (fake news – фалшиви новини). Всъщност обаче не бива да спираме да говорим за тях, защото проблемът стои на дневен ред. Според автора ще продължава да стои закотвен там, докато обществото не поеме лична отговорност в борбата с алтернативната истина.

Светослав Иванов, Иво Иванов, Георги Тошев, Захари Карабашлиев и Венсан Винел участват в дискусията „Разказване и истина“ (снимка: Варна Лит 2018)

Да, въпрос на лична отговорност е да подкрепяме качествената журналистика. Как ли? Като избираме по-осъзнато какво четем, гледаме, през какви канали черпим информация и как я споделяме. Прогрес в тази посока би била следната гледка – в градския транспорт по-малко хора (по възможност нито един) да държат жълт вестник в ръка. По-трудно е да разберем отстрани какво се чете и през екраните на смартфоните, но разлика няма – какъвто и да е медиаторът на информацията, съдържанието трябва да ни интересува.

Много от вас си мислят, че ни е нужна революция. Но аз си мисля друго – дали първо не ни е нужна еволюция?

Коментарите на Светослав Иванов изразяват интригуващи и провокативни размисли. Обхващат периода между 2013 г. и 2017 г. и е логично да звучат актуално. На мен обаче ще ми е любопитно да разлистя книгата след пет години и тогава да направя паралел с действителността. Дали ще се чудя какви глупости сме творили в близкото минало, или ще поклащам глава в недоумение как може все още да не сме си научили уроците? Нямам отговор сега, макар оптимизмът, че еволюция, предполагаща първия вариант, да не е крайно оправдан.

И все пак Светослав Иванов е оптимист и това прозира в текстовете му. Почти всички завършват с въпроси, които ни приканват към действие, към промяна, към осмисляне на настоящето. Отговорите всеки ще намери за себе си, но е изключително важно да се задават правилните въпроси. Смея да твърдя, че авторът си е свършил перфектно работата с тази задача. Без да прилага морализаторски тон, той успява да се присъедини към съвременните будители. За мен посланието от книгата му е, че всички ние можем да бъдем такива. Изборът е изцяло наш, отговорността е лична, а последствията се разпростират във време-пространствените измерения на Вселената, ако не и отвъд.

Интервю на Александър Кръстев със Светослав Иванов за книгата можете да намерите тук.

Можете да вземете „Чудовища и будители“ с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!