fb
БългарияНовини

Иво Иванов, Светослав Иванов и Георги Тошев с разкази за истината на „Варна Лит“ 2018

3 мин.
Светослав Иванов и други участници в дискусията "Разказване и истина" по време на Варна Лит 2018

Вторият ден от международния литературен фестивал „Варна Лит“ 2018 завърши с вълнуваща среща с авторите публицисти Иво Иванов, Светослав Иванов и Георги Тошев. Срещата в морската ни столица протече под надслов „Разказване и истина“, а неин модератор беше писателят Захари Карабашлиев – член на организаторския екип на литературния фестивал, чието второ издание обединява писатели, журналисти, художници, музиканти, театрали и общественици. Специален гост на вечерта беше младият изпълнител с български произход Венсан Винел, издал наскоро автобиографичната книга „Да излезеш от сянката“.

Залата в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ беше пълна и събитието продължи по-дълго от планираните два часа заради огромния интерес на публиката към гостите. Централна тема на разговора беше истината и предизвикателството да запознаваш аудиторията с нея в епохата на масово достъпната информация и фалшивите новини.

Светослав Иванов коментира, че живеем в свят на алтернативните факти и всеки има своята истина

Истината е такава, каквато ни харесва да е, каквато отговаря на нашата ценностна система, на нашите вярвания, на нашите стереотипи. И колкото повече емоции, толкова повече смисли.

Иво Иванов добави, че живеем в опасна епоха, защото сме създали около себе си ехокамери – пространство, в което влизаш и чуваш звука на собствения си глас. Ние влизаме в едни и същи групи в социалните мрежи, където чуваме едно и също нещо, което отскача от стената и се връща при нас. В такава среда е трудно да идентифицираш истината, затова според спортния журналист е много важно да излизаме от тази „ехо камера“ и да се вслушваме в гласа на хората, които не мислят като нас. Той даде и пример за подобен модел на поведение:

Ако сте от „Левски“, отидете и чуйте хората, които обичат „ЦСКА“ – за да имате по-обективен поглед върху качествата на всички футболисти. Ако сте привърженици на консервативната партия, вслушайте с в думите на либералната партия. Това е единствения начин да се измъкнем от капана, в който е цялото човечество.

Разговорът се пренесе към по-общата тема за езика и  какво е той за гостуващите автори. Всеки представи интересна гледна точка. Иво Иванов – като емигрант от десетилетия, но запазил перфектни езиково майсторство. Захари Карабашлиев също сподели лично мнение като дългогодишен емигрант, който обаче е решил да се завърне в родината си. Той нарече езика на една нация „невидима кръв“, която обединява хората, където и по света да се намират.

Венсал Винел пък е напуснал България на двегодишна възраст и изразява връзката си с българския чрез езика на музиката – спонтанната му бийтбокс импровизация буквално вдигна залата на крака и аплодисментите не стихнаха дълго. Обединяващият мотив в отговорите на всички гости обаче беше значимостта на езика за общуването, включително и в писмена форма. Георги Тошев възкликна за финал по темата: „Трябва да се четат книги!“

След двучасовата дискусия Виктор Божинов и Явор Гърдев представиха филма „Възвишение“, базиран на едноименния роман на Милен Русков.

Цветният празник продължава и на първи юни със срещи с Радостина Николова, Алек Попов, Венсан Винел, Красимира Хаджииванова и Елисавета Белобрадова. Актьорът Стоян Дойчев ще се срещне с театрални школи, а Михаела Филева и Стефан Вълдобрев ще зарадват публиката с концерти.

Повече информация за събитията от „Варна Лит“ ще намерите на сайта на фестивала.