fb
НовиниПо света

Дъглас Стюарт печели наградата „Букър“ 2020

3 мин.

Дебютният роман Shuggie Bain на шотландеца Дъглас Стюарт бе отличен с наградата „Букър“ за 2020 година, съобщава BBC. Действието на романа се развива в Глазгоу при управлението на Маргарет Тачър през 80-те години и разказва историята на тийнейджър и неговата майка, бореща се с бедността и зависимостите. Стюарт е едва вторият шотландец, спечелил престижната награда, а книгата е базарина на личната му история.

Маргарет Бъсби, председател на журито тази година, определя книгата като „предизвикателна, лична и завладяваща… никой, порчел я веднъж, няма да се чувства отново същия“ и допълва, че решението е журито е било „единодушно и отне само час“.

Габи Уд, литературен директор на Booker Prize Foundation, сподели, че журито е имало стрктни инструкции да не допуска избора на повече от един победител тази година. Според новите правила, ако съдиите не могат да постигнат съгласие, победителят се определя с гласуване.

В официалната церемония по награждаването, проведена в условието на социална дистанция и излъчвана онлайн, се включиха херцогинята на Кронуол Камила, както и отличените с наградата писатели Казуо Ишигуро, Маргарет Атууд и Бернардин Ейваристо.

„Covid ни лиши от редица културни удоволствия, но поне ни остави възможността да четем. Докато можем да четем, можем да пътуваме, да избягаме, да изследваме, да се смеем, да плачем и да се борим с мистериите на живота“, каза в обръщението си херцогинята, която е посланик на редица инициативи за насърчаване на грамотността и запален читател. В предишни години тя лично е връчвала наградата на победителя.

В своето обръщение нобелистът Казуо Ишигуро сподели, че за него силата на наградата „Букър“ е да „насочи фокуса към кариерата на автор, който пише брилянтно, но далеч от светлината на прожекторите“.

В едночасовата церемония се включи и американският президент Барак Обама, чиято биография излезе на англоезичния пазар преди броени дни.

„Книгите, номинирани за наградата „Букър“, ми напомнят за силата на литературата да ни помогне да се поставим на мястото на другия, да разберем неговите битки, да видим нови начини да се справим с комплексни проблеми и да постигнем промяна“ ,каза президентът.

Освен Стюарт, в краткия списък бяха и The New Wilderness на Даян Кук, който разказва за майка, опитваща се да опази дъщеря си след екологична катастрофа; Burnt Sugar на Авни Доши, който описва токсичната връзка между възрастна жена и застаряващата й майка; Real Life на Брандън Тейлър – роман за борбаta с расизма и хомофобията.

Наградите „Букър“ за художествена литература се връчват от 1969 година на автори от всички националности, които пишат на английски език и издават книгите си във Великобритания или Ирландия. Наградният фонд възлиза на 50 000 британски лири.

Снимка на публикацията: Клайв Смит, BBC