fb
Ревюта

„Дългият път надолу“ – разтърсващ роман в стихове

2 мин.

Джейсън Рейнолдс е автор от афро-американски произход. Книгите му са номинирани за редица награди, финалист е в престижни класации. Като момче, израснало в трудни условия (цветът на кожата все пак има значение), той прочита първата си книга отначало докрай, когато е 17-годишен. Превръщането му в писател е необичайно за средата, в която расте. И може би тъкмо тези необичайни фактори превръщат творбите на Рейнолдс във феномен: неочаквано добри, неочаквано философски, някои – в стих.

Интересът ми към творчеството на Рейнолдс дойде след разговор с добра приятелка, която живее в САЩ. Разказът ѝ за книгата All American Boys и темата за расизма, разнищена от Рейнолдс и Брендън Кийли под формата на различни гледни точки на тийнейджъри – типичен бял американец и чернокож, – спрямо една и съща случка, постави началото. „Дългият път надолу“ (изд. „Егмонт“) затвърди убеждението ми, че Рейнолдс ще бъде вписан в учебниците по литература някой ден.

Написана в стихове, които следват свой ритъм (римата тук не играе важна роля), книгата ще преобърне представите за литературата на читателите над 14 години. Необикновената форма на романа го превръща в приятна изненада, която може да се прочете и много бързо, но и много бавно. Първоначалната еуфория, че си прочел цял роман за час или два, отстъпва място на шока от нестандартното поднасяне на важните житейски теми за живота, смъртта, семейния дълг, прошката. Тогава идва моментът на втори прочит, по-бавен и задълбочен, при който читателят открива майсторството на Рейнолдс да разказва вълнуващо тежки истории и да поставя въпроси, неумолимо изискващи намирането на отговори.

Цялото ревю можете да прочетете в сайта „Детски книги“.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!