fb

Книжарници "Хермес" препоръчват, виж какво!

Днес на ПанаираПанаирът

Ден четвърти на Пролетен базар на книгата 2018 – 01.06

5 мин.

Ето ги събитията, които можете да посетите в рамките на Пролетния базар на книгата 2018 в петък, Международния ден на детето!

13:00 ч.
Представяне на книгата/албумът „Невидена река“ на Мирослав Моравски

„Невидена река“ разказва първата от историите в „Коренуване“ – авторски спектакъл на Мирослав Моравски, съчетание между концерт и представление. Историята споделя преживелиците на сладкодумния разказвач и музикант Радо, които обикаля Родопите, Странджа и други вълшебни места из България, и докато търси нови песни и легенди, започва да открива себе си.
Представя: Мирослав Моравски
Място: Сцена на Пролетния базар на книгата на открито

16:00 ч.
Представяне на детската книга „Лети, лети слон” от Севдалин Генов и Кръстю Пастухов

„Лети, лети… слон!“ – приказки – истински приказки! За забава и наслада! Изпълнени с невероятности и приключения, с фантазия и много смях! Това са авторски съвременни приказки без баналните мечки и зайци. Авторите Кръстю Пастухов и Севдалин Генов са създали широк спектър от герои – Фаропазача и Смешния художник, дъждинките и Били Бадемчето, Деси Джобната и Фъфтити Мъфтити.
Представя: изд. „Жанет 45“
Място: Сцена на Пролетния базар на книгата на открито

17:00 ч.
„Рисувай смело“ част 1

Авторите на поредицата „Рисувай смело“ Brave Tomatoes имат многогодишен опит в създаването на образователни детски книги и игри. Поредиците им са преведени на повече от 15 езика и са публикувани в десетки страни. Носители са на редица награди, а книгите и игрите им се радват на успех сред деца, родители и преподавателски организации по целия свят. „Рисувай смело“ е грижливо разработена серия, която в прости стъпки помага на децата да усвоят разнообразни техники и принципи на рисуването. Процесът е забавен и създава достъпна основа, която малките художници свободно могат да надграждат.
Художник: Анна Илза Райчева
Представя: изд. „Колибри“; Място: Сцена на Пролетния базар на книгата на открито

17:30 ч.
Представянето на книгата „Поезия от испанския поет Виктор Ботас“

Прожекция на документалния филм за поета Виктор Ботас „С езика на меланхолията“ (2004) от Хосе Авел. Ще вземат участие: доц. Дария Карапеткова, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ и преводач от италиански, доц. Йордан Ефтимов, поет, литературен критик и преподавател в Нов български университет, Рада Панчовска, поет, преводач и издател на книгата. Ще се прочетат стихотворения на испански и на български. Ще бъде предложена чаша вино.
Представя: изд. „Проксима-РП“, Институт „Сервантес“
Място: Пространство Сервантес – ул. Света София, 3

18:00 ч.
Поетична вечер с „Жанет 45“

Среща с поетите Ангелина Александрова, Йорданка Белева, Лилия Йовнова и Росен Карамфилов, които ще четат от книгите си „15 ангела на върха на пръста ми“, „Пропуснатият момент“, „Моментът, преди порастване“ и „Въпреки бурите“.
Представя: изд. „Жанет 45“
Място: Сцена на Пролетния базар на книгата на открито

18:30 ч.
Среща с автограф с Петя Александрова
Петя Александрова е българска журналистка и писателка. Родена е през 1948 г. в Ямбол. Завършва българска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Автор е на 7 книги с поезия и проза за възрастни и 19 сборника с приказки и поезия за деца. Стиховете є са превеждани на английски, полски, румънски, руски, словашки и турски език.
Представя: изд. „Хермес“
Място: Шатра 12

19:00 ч.
Оля Стоянова представя романа „Пътят към Тива“ от Яница Радева

Романът „Пътят към Тива“ среща читателя с нов прочит на мита за Едип. Сюжетът проследява детството и младостта на героя до стигането му в Тива, като се редуват епизоди от житейските перипетии на главните персонажи – Едип и жрицата Дора. Срещата им предлага различен поглед към една от най-известните митологични сцени – разгадаването на енигмата на сфинкса. Последната част на романа размества митологичните пластове, описвайки връзката между двама души от наши дни и поставя образа на Едип като актуален за всяко време и общество. Романът е с номинация за Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“ за 2018 година.
Представя: изд. „Парадигма“
Място: Сцена на Пролетния базар на книгата на открито

19:00 ч.
Среща с автограф с Ангелина Александрова, Йорданка Белева, Лилия Йовнова и Росен Карамфилов

След представянето на сцената на Пролетен базар на книгата, ще можете да се срещнете
с поетите и лично.
Представя: изд. „Жанет 45”
Място: Шатра А, Щанд А15

19:00 ч.
Премиера на дебютната стихосбирка на Бистра Величкова „Бог в очакване на дилъра“

„Бог в очакване на дилъра“ е болезнен и суров калейдоскоп на съвременността ни, побрал множество стъкълца, всяко от които е запечатало късче от многопластовия сюжет на живота, нечия пестеливо разказана история, която започва преди стихотворението и продължава след последния стих.“Аксиния Михайлова
„Бистра Величкова говори от името на изхвърлените от редиците на успяващите. Нещастно влюбени, подминати от късмета, пияни и наркотизирани, бълнуващи изминалото и идващото време.“Палми Ранчев
Представя: изд. „Ерго”
Място: Перото, НДК