fb
Днес на ПанаираПанаирът

Ден пети на 42-ри Софийски международен панаир на книгата

6 мин.
Panair na knigata 2014

Събота винаги е бил най-натовареният ден на Панаира на книгата, така че се пригответе за подобаващо богата на събития културна програма. Едни от най-интересните акценти за цялата седмица ще се състоят именно на днешния 13 декември. Не пропускайте да превърнете почивните дни в книжна одисея, потъвайки сред щандовете на 42-рия Софийски международен панаир на книгата.

Съботната програма стартира рано в 10:00 ч. с представянето на поредица от книги за здравословен начин на живот на издателство „Нов живот“. Събитието ще се състои на сцената на третия етаж, а модератор ще бъде фитотерапевта д-р Гергана Гешанова.

Следва поредица от събития от 11:00 ч.
По това време на щанда на издателство „Емас“ автографи ще раздава детският автор от Норвегия Ендре Люн Ериксен, автор на книгата „Питбул Терие“. На щанда на издателство „Жанет 45“ пък ще има българско присъствие в лицето на Виктор Самуилов, който ще зарадва най-малките почитатели на издателството. Среща с автограф ще има и при „Ciela“, на чийто щанд ще можете да видите Милена Пашова.

Нещо изключително интересно ще се случи на сцената на третия етаж в 11:00 ч. – отбийте се да видите новото издание на продължението на „Островът на съкровищата“ от Робърт Л. Стивънс, представено от издателство „Прозорец“. Приключенската класика е илюстрована от големия български художник Любен Зидаров

От 11:30 ч. Гери Йо, автор на „Кралицата на здрача: Наследницата“, ще раздава автографи на щанда на издателство „Монт“.

Половин час по-късно, в 12:00 ч., на щанда на почетния гост Румъния ще се проведе разговор на тема „Детските книги не са детска игра“ с участието на Йоана Николае и Адина Попеску с модератор Овидиу Шимонка.

Две срещи с автограф от 12:00 ч. – едната на щанда на „Ciela“ с Михаил Вешим, а другата на щанда на „Жанет 45“ с може би най-популярният съвременен български писател Георги Господинов, който отбелязва 15 години от излизането на първия български постмодерен роман – „Естествен роман“, който е преведен на 23 езика.

От 12:00 ч. на сцената третия етаж ще има лекция на Гал Сасон, озаглавена „Алхимия на взаимоотношенията“, организирана от издателство „Кибеа“. Сасон ще разнищи въпроса как съдбата ни е закодирана в името ни.

Три събития ще очакват своите посетители от 13:00 ч.
На щанда на Почетния гост Румъния ще се проведе поетично четене с участието на Йоана Николае, Симона Попеску, Мирча Динеску, Клаудиу Комартин, Матей Вишниек, Мариус Чиву, като модератор отново ще бъде Овидиу Шимонка.
Авторката на „Образцов дом“ Ваня Щерева пък ще очаква читателите на щанда на „Ciela“.
Междувременно на сцената на третия етаж Христина Маджарова ще представи стихосбирката си „И за любов да пишем е престъпно“.

В 14:00 ч. на сцената на третия етаж пък ще се проведе едно от любимите ни събития в рамките на Панаира – Карнавал на жителите на Подземната страна и теглене на Гибелната томбола. Ако сте почитатели на поредицата „Подземни хроники“ (изд. „Екслибрис“) на авторката на „Игрите на глада“ Сюзан Колинс, не пропускайте това приключение!

Следват две събития от 15:00 ч. – среща с автограф с автора на „Лисицата“ Галин Никифоров на щанда на „Ciela“ и среща с Лучан Дан Теодорович, Габриела Адаместеану и Георги Господинов на щанда на Почетния гост Румъния, като модератор ще бъде Мариус Чиву.

Истинска серия от събития ще последва в 16:00 ч.
На сцената на третия етаж издателство „Нов живот“ ще представи книгата световноизвестния неврохирург д-р Бен Карсън „Поеми риска“. Д-р Бен Карсън е първият, разделил успешно бебета сиамски близнаци, свързани в областта на главата. В практиката си той поема огромни рискове като лекар и като човек. Споделяйки някои от тези случаи, той обяснява своите принципи за анализ на риска, които действат при всяка ситуация. За книгата ще разкаже Радост Горанова, която се е срещала лично с автора. Представянето ще съвпадне и с отбелязването на 80-годишния юбилей на издателството.

На щанда на издателство „Факел Експрес“ пък Васил Балев ще дава автографи книгите „Злак“ и „Стихотворения“. На щанда на „Жанет 45“ пък ще можете да се срещнете с една от любимите писателки на сайта „Аз чета“ – прекрасната Радост Ангелова. На щанда на „Хермес“ друг български автор – Иво Топалов – ще зарадва читателите си с новата си книга „Докторът“, последвала успешния му дебют „Полетът на орела“. Нели Лишковска и сборникът й с разкази „Танго с Луцифер“ пък ще очакват любопитните читатели на щанда на издателство „Ерго“.

В 16:30 ч. на щанда на издателство „Агата-А“ ще се проведе джаз-четене в чест на 100-годишнината от рождението на Хулио Кортасар. В събитието ще се включат всички преводачи на Хулио Кортасар, музикантите Петър Момчев – саксофон, и Владимир Михайлов – контрабас, както и членове на дипломатическата мисия на Аржентина в България. Ще се четат новоизлезлите текстове на Кортасар „Около мита“ и „62/Модел за сглобяване“.

Преход към вечерната програма на Панаира ще са две срещи с автограф от 17:00 ч. – първата ще е с датския криминален автор Юси Адлер-Улсен на щанда на издателство „Емас“, а втората ще се проведе на щанда на издателство „Ciela“, където българският писател Алек Попов ще посреща своите почитатели.

Отново от 17:00 ч. на сцената на третия етаж ще се състои премиерата на романа „Късна жена“ от Станчо Пенчев (изд. „Ерго“)

От 17:30 ч. на щанда на Почетния гост Румъния ще можете да присъствате на диалог между Мирча Картареску и Иван Станков с модератор Мариус Чиву.

Три събития ви очакват от 18:00 ч. На щанда на издателство „Ерго“ ще се проведе среща с автограф с поета Владислав Христов и най-новата му стихосбирка „Германии“.
На щанда на издателство „Персей“ пък автографи ще раздава интригуващата писателка Йохана Синисало, автор на бестселъра „Никога преди залез“, големият финландски пробив в модерната попкултура, превърнал авторката в световна знаменитост и донесъл й номинация за награда „Небюла“ в САЩ.
В това време на сцената на третия етаж ще бъде представен провокативният нов роман на Милена Фучеджиева „Сексът и комунизмът“ (изд. „Ентусиаст“). Книгата разказва за невъзможната любов между два елита – комунистическия и този от преди 9 септември 1944 г., както и за бруталното сексуалното съзряване на една тийнейджърка по време на социализма.

Последното събитие за съботния ден пък ще е представяне на изключително успешната, но и противоречива стихосбирка „Нощта е действие“ на Илиян Любомиров, по-известен с псевдонима си Августин Господинов. Почитателите на Господинов ще могат да се срещнат с него на сцената на третия етаж от 19:00 ч.

[ + ]