fb
Днес на ПанаираПанаирът

Ден пети на 45. Софийски международен панаир на книгата – 16.12

11 мин.

Събота традиционно е най-шареният и натоварен ден на 45. Софийски международен панаир на книгата и Софийски международен литературен фестивал. Заредете се с добро настроение и наред с празничното пазаруване, станете част от културните мероприатия на двата паралелни форума. Вижте какви събития ви очакват в рубриката ни „Днес на панаира“.

11:00 ч.
Сцена на панаира на ет. 4 (запад)
Представяне на роман на Бойка Николас „Проклятие или Господ има други планове за теб“

„Проклятие или Господ има други планове за теб“ е универсална книга за превратностите на съдбата. Чрез преживяванията на главните герои, белязани от много емоционални рани, сексуални авантюри, любов, омраза и дори от смъртта на главния герой, авторката, Бойка Николас, ни кара да се замислим дали всичко е съдба или е въпрос на личен избор. Тя дълбае проницателно в душите на своите персонажи – Александър, на една от любовниците му – Асмара, на неговата жена Константина, която едновременно го мрази и обича, на София, бабата на Асмара, посветила се на магии и клетви.
Представя Бойка Николас

12:00 ч.
Сцена на панаира на ет. 4 (запад)
Представяне на „Зад пъстрото перденце се учило детенце“

Книгата „Зад пъстрото перденце се учило детенце“ е написана специално по молба и за нуждите на колегите в детските градини, а и в началния курс. Тази богато илюстрирана и изключително красива детска книжка, издадена от изд. „Архимед”, съдържа цели 100 броя стихчета за всички възрастови групи в детската градина и 10 римушки специално за първокласници. Темите са най-различни и, разбира се, едни от най-застъпените за изучаване от малчуганите – за мама, за семейството, за приятелството, за родината, за любимата градина, за здравословно хранене, за сезоните и др. Книжката ще има продължение, защото светът на детското въображение е безкраен и необятен, а стремежът към нови и интересни неща живее вечно в сърчицата на малките и връща и нас – възрастните, доста често към чистотата и сладкия наивитет на помислите им.
Представя издателство „Архимед“

12:00 ч.
Щанд №326
Среща с автограф със Стефан Цанев и книгата му „Анини Приказки”

„Приказките са най-древният литературен жанр, всеки народ е създавал своите приказки в своето детство. За децата реалният свят е скучен и тесен и те го разширяват чрез въображението си, рушат клетката на реалността, търсят нещо повече от съществуващото; ако не го намерят – измислят го: одухотворяват мъртвите предмети, очовечават животните, разговарят с цветята, летят към звездите – в децата живее вроденият в човека Бог, който може да вдъхва душа на глината, може да създава нови светове, за когото няма граници в пространството и времето. Уви, ние порастваме, убиваме в себе си Бога и се примиряваме с реалността.„Анини приказки“ са моят опит за съпротива срещу баналната реалност – опит да възкреся детето в себе си. Дай Боже – и в някой друг.“

P.S. Рисунките на Климент Денчев в това десето издание на „Анини приказки“ са взети от първото саморъчно издание (1973 г.), предназначено лично за Анна по случай нейния осми рожден ден.
Представя ИК „Жанет 45”

12:00 ч.
Щанд №А5
Прочит на поезия и разговори с Клаудиу Комартин и Йоан Ес. Поп

Участват: Клаудиу Комартин, Йоан Ес. Поп
Превод: Ванина Божикова
Модератор: Лора Ненковска
Представя Министерство на културата на Република Румъния

13:00 ч.
Сцена на панаира на ет. 4 (запад)
Представяне на „Търсачи на късмет“

Случки-небивалици с убедителен и поучителен край. Поднесени от авторката с много фантазия и чувство за хумор. Карат ни да се посмеем, но и да се замислим. Защото всички сме сред търсачите на късмет, но осъзнаваме ли какъв точно търсач е всеки от нас?
Представя издателство „Архимед“

12:00 ч.
Щанд №А5
Представяне на българския превод на сборника „Играта на сто листа и други разкази” от Варужан Восганян

Дискусия с автора и литературния критик проф. Светлана Стойчева.
Участват: Варужан Восганян, Светлана Стойчева, Ванина Божикова (преводач на сборника/устен превод)
Модератор: Лора Ненковск
Представя Министерство на културата на Република Румъния

14:00 ч.
Сцена на панаира на ет. 4 (запад)
Представяне на два романа – „Грехопадналата“ и „Корабокрушенецът“

Две истории, които няма да ви оставят равнодушни. Тази на жената, поела отговорността и тегобите на ежедневието и нейната смела битка да не бъде премазана от тях. И тази на един корабокрушенец, който от позицията на самотата, с много хумор и уж наивно разсъждава за привидно простите неща от живота. Те ще ви натъжат, но и развеселят.
Представя издателство „Архимед“

14:00 ч.
Щанд №327
Среща с автограф с Ивинела Самуилова

В последните години творбите на Ивинела Самуилова се превърнаха в едни от най-търсените на родния пазар. Книгите й са отличени с най-важната от всички награди – с любовта и признанието на читателите. Последният й роман е „Бабо, разкажи ми спомен“ – оригинален поглед към мирогледа и обредността на българите. Той стана „Любимата книга на България“ за 2016 г.
Представя издателство „Хермес“

14:00 ч.
Щанд №А5
Приемственост и разрив в съвременната румънска кратка проза

Разговор с белетристите Варужан Восганян, Аурел Мария Барос и литературния критик проф. Светлана Стойчева.
Участват: Аурел Мария Барос, Варужан Восганян, Светлана Стойчева
Превод: Ванина Божикова
Модератор: Лора Ненковска
Представя Министерство на културата на Република Румъния

15:00 ч.
Сцена на панаира на ет. 4 (запад)
Представяне на „1001 Светилища. Софийска област запад. Енциклопедичен Пътеводител на Свещените места“ от Димитър Тонин

В поредицата „1001 Светилища” ще Ви представим първия том от предстоящата тритомна серия „Софийска област”, в който са включени свещените места в запад-ните общини Костинброд, Божурище, Сливница, Драгоман и Годеч – над 600 светилища, гробници, некрополи, оброчища, параклиси, църкви, манастири, свещени извори, вековни дървета, градища и резиденции.
Представя издателство „Шамбала“

16:00 ч.
Сцена на панаира на ет. 4 (запад)
Представяне на книгите „ЖимЛам – Оздравителна гимнастика за вътрешните органи“ и „ЖимЛам. Енергийна защита“ от д-р Олег Ламикин

Д-р Олег Д. Ламикин е адаптирал знанията си и практиките към съвременното ни ежедневие и е създал тази много лесна, но ефективна методика за изцеление на тялото и душата наречена „ЖимЛам”. Знанията и опита си е описал в неговия неподражаем стил – като увлекателен забавен разказ в книгите си „ЖимЛам. Оздравителна гимнастика за вътрешните органи“ и „ЖимЛам. Всички методи за психическа и енергийна самозащита“. Ще направим кратко представяне на основните принципи в системата, ще се радваме да се включите и вие. Ще ви покажем нагледно някои форми и практики и много ще се забавляваме.
Представя издателство „Асеневци“

16:00 ч.
Щанд №326
Среща с автограф с Милен Русков

Милен Русков е български писател и награждаван преводач от английски език. За първите си два романа „Джобна енциклопедия на мистериите“ (2004 г.) и „Захвърлен в природата“ (2008 г.) той получава съответно наградата за дебют на конкурса „Южна пролет“ и „ВИК“ за роман на годината, а за „Възвишение“ от 2011 г. –престижните отличия „Христо Г. Данов“, „Златен век“ на Министерството на културата, наградата „Елиас Канети“ и Европейската награда за литература за България. Текстът беше превърнат в театрална постановка под режисурата на Иван Добчев и във филмов проект на режисьора Виктор Божинов. През 2017 г. писателят публикува новия си роман „Чамкория”, който до момента е награден с наградата на град София и отново „Елиас Канети”.
Представя ИК „Жанет 45”

17:00 ч.
Сцена на панаира на ет. 4 (запад)
Среща-разговор с норвежкия писател Ян Уве Екеберг и представяне на историческата му трилогия „Времето на меча”, по повод 25 години „Скандинавистика“ в СУ „Св. Кл. Охридски“

Норвежкият писател Ян Уве Екеберг е специален гост на Панаира, за да представи „Времето на меча”, една от най-забележителните исторически трилогии на ХХI век. Тя се състои от романите – „Времето на меча”, „Кралеубийците” и „Светият олтар”, базирани върху скандинавските саги. Подобно на „Рицарят тамплиер” на Ян Гиу и „Устоите на земята“ на Кен Фолет тя разказва за размирния XII век, изпълнен с борби за престола. Брат застава срещу брат си, семейства и приятелства са подложени на изпитания, а за да опазиш правата и любовта си, често се налага да проливаш кръв. Гостуването на писателя е по повод 25-годишнината на специалността „Скандинавистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и е със съдействието на НУРЛА.
Представя издателство „Персей“

17:00 ч.
Щанд №327
Среща с автограф с Александър Чобанов

„Неотминало“ ни потапя във вълнуващите истории на две любовни двойки. Интригуващ сюжет, завладяващи персонажи и неочаквани обрати са само част от предимствата на книгата.
Представя издателство „Хермес“

18:00 ч.
Сцена на панаира на ет. 4 (запад)
Представяне на книгата т. 2 „Езотеричното християнство“ от Светлозар Жеков

Вторият том от поредицата „Езотеричното Християнство“ разглежда езотеричното знание, съдържащо се в Евангелията на Матей и Марко.
Представя издателство „Асеневци“

18:30 ч.
Литературен клуб „Перото“
Премиера на сборника с разкази „Как спрях да крада“ от Мария Донева

Ваня Хинкова: „Мария е най-верният географ на сърцето. Оставете се в ръцете й, тя ще ви почете, ще ви разходи из сезоните на любовта и неусетно ще ви влюби в себе си. Завинаги“.

Представя ИК „Жанет 45”

19:00 ч.
Сцена на панаира на ет. 4 (запад)
Представяне на сборника с разкази „Дърводелецът“ от Деян Енев

Художественото изграждане на разказа при Деян Енев прилича на онзи вариант на скулптирането, при който скулпторът отделя ненужния материал, а не добавя, не лепи, не снажда. При него целият разказ се е превърнал в едно огромно „НО“, поставено насред изречението на живота. Деян Енев успява да постигне такава степен на епическа наситеност чрез разказите си, каквато принципно се изплъзва на съвременния български роман. Той е писателят, който с разказите си художествено не отрази, не изобрази, не копира, не имитира, а откри „една действителност като носителка на образи и идеи, характерни за определена епоха“.
Представя издателство „Рива“

Софийски международен литературен фестивал

Събитията в програмата на Софийски международен литературен фестивал се провеждат в Мраморно фоайе, НДК, ет. 2, с изключение на специално обявените локации.

11:30-12:30 ч.
Мраморно фоайе, НДК, ет. 2
Разговор с детската авторка Петя Кокудева

Тема: „Питанки и пътешествия – какво е да си откривател?”

13:00-14:00 ч.
Мраморно фоайе, НДК, ет. 2
Детска програма: Ателие за деца „Шарена черга“

Нови издания на детски текстове от Йордан Радичков и работилница по илюстрация с Мария Вълкова.

14:00-15:00 ч.
Мраморно фоайе, НДК, ет. 2
Дискусия „Актуални тенденции в самопубликуването. Взаимодействие между независими автори и медиатори в системата на книгата“

Участници: Александър Ненов, Диана Бойчева, Петя Димитрова, Ралица Генчева
Модератор: Стела Маркова

15:00-16:00 ч.
Мраморно фоайе, НДК, ет. 2
Разговор с автора Милош Урбан (Чехия)

Тема: „Има ли Чехия своя Умберто Еко в сянката на катедралата?“
Модератор: Андрей Захариев

16:30-17:30 ч.
Мраморно фоайе, НДК, ет. 2
Разговор с авторите Виктор Хорват (Унгария) и Ина Вълчанова, Носители на Наградата за литература на Европейския съюз

Тема: „Огледалната историческа действителност“ при Виктор Хорват; съзиране на по-вярното „аз“ при Ина Вълчанова
Модератор: Николай Бойков

18:00-19:00 ч.
Мраморно фоайе, НДК, ет. 2
Разговор с авторите Кшищоф Варга (Полша) и Захари Карабашлиев

Тема: „Литературният репортаж като жанр; историческа истина и фикция“
Модератор: Гриша Атанасов

19:00-20:30 ч.
Мраморно фоайе, НДК, ет. 2
Екранни импровизации

Късометражни филми от страните на Вишеградската четворка, предоставени от филмовия и музикален фестивал Mediawave (Комаром, Унгария)