fb
БългарияНовини

Деца от Бургас и Хасково предадоха 15 тона хартия за рециклиране

2 мин.

Деца от Бургас и Хасково са предали общо 15 тона хартия за рециклиране в рамките на националната екоинициатива „Стара хартия за нова книга“, на която „Аз чета“ е медиен партньор. Така са спасили от изсичане 195 дървета, съобщават организаторите.

На 7 септември 1200 малчугани от морския град се включиха в кампанията на „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“. Те са предали 7,4 тона хартия за рециклиране, получили са 1550 нови книжки и са спасили от изсичане над 96 дървета.

Точно на празника на Хасково, 8 септември, 1325 деца събраха общо 7,6 тона стара хартия, получиха 1620 нови книжки и спасиха от изсичане 99 дървета. И в двата града кампанията се проведе с подкрепата на общините и регионалните библиотеки.

Националната екоинициатива „Стара хартия за нова книга“ продължава със събития в София на 15 септември, Русе на 28 септември и Велико Търново на 29 септември.

Условията за участие в инициативата са прости. Всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 килограма стара хартия за рециклиране, получава нова детска книга по избор, както и няколко други подаръка. Ако детето донесе повече от 5 килограма, получава подарък втора книжка – едно от двете специални издания на „ЕКОПАК България“ „Грийн тийн“ и „Ти можеш да спасиш планетата“. Едно дете обаче не може да получи повече от 2 книги.

Партньори на кампанията „Стара хартия за нова книга“ са издателствата „Ентусиаст“, „ФЮТ“, инициативата „Забавното четене“, фондация „Културни перспективи“ и фондация „Светът на Мария“. Каузата е подкрепена от издателствата „ТРУД“, „ЕГМОНТ“, „Книгомания“, „Хермес“, „Бард“, „Сиела“, „Софтпрес“, „Златното пате“, „Албо груп“, a медийни партньори са „Аз чета“, Bulgaria ON AIR, webcafe.bg, detskiknigi.com, clubz.bg, Майко мила!, az-deteto.bg, dnes.bg, purvite7.bg, noviteroditeli.bg.

А ето и още няколко снимки от събитията в Хасково и Бургас: