fb
На щанда на...Панаирът

Добре дошли на щанда на „Емас“ (315)

3 мин.

Advertorial

Третият етаж, изток, щанд 315 – „ЕМАС“ запазва своето традиционно място, като вече втора година разгръща щанда си в три крила, предназначени да поберат „Книги без възраст“ – както твърди мотото на издателството.

Започвайки с най-малката възраст, започваме и с „гвоздея“ в панаирните издания на ЕМАС – „Лешникотрошачката“ от Марко Зимса, новото попълнение на поредицата „Музикални книги за деца“. За пръв път книга от серията излиза с български илюстрации и малките читатели ще могат да се насладят на балета не само чрез приложения диск, но и чрез прекрасните акварели на младата художничка Матея Аркова.

Минаваме към следващата възраст – и към следващото крило на щанда – 10-14-годишните. За тях издателите са работили усилено през цялата година и са разширили с 9 романа поредицата „Европейски разказвачи“, включваща творби на най-големите съвременни детски автори от континента. В навечерието на панаира от серията излезе от печат „Пантера: В плен на снежния глобус“ на унгарската писателка Ержи Кортес – една задъхано-увлекателна история за група съученици, любители на катеренето, за Размеромодулатор, който ги превръща в миниатюрни човечета, и за техните неволи в планината Пантера.

Преди да преминем към третото крило на щанда на ЕМАС, спираме пред две впечатляващи книги от тяхната фентъзи серия. „Песен за сянката“ от С. Джей-Джоунс е очакваното продължение на „Зимна песен“, излязла за миналия Коледен панаир. Вярна на своя романтичен стил, авторката ни пренася отново в XVIII в. и проследява живота на своята героиня Лизл, след като напуска Подземното царство. Лизл попада във Виена, но макар и в град, около нея витае мистерията на нейния неизвестен благодетел. Световноизвестната писателка Виктория Шуаб, чиято трилогия „Цветовете на магията“ пожъна голям успех сред почитателите на жанра в цял свят, е авторката на втория фентъзи роман – „Тази свирепа песен“, първа част от дилогия.

И ето ни при третото крило на щанда на „ЕМАС“ – книгите за възрастни, по-точно за „порасналите“ читатели. Впечатление правят новите издания от трите утвърдени и успешни серии на издателството: „Скандинавско криминале“ „Музи“ и „Известните жени в историята“. Авторът на първата книга от Скандинавието, „Среднощно слънце“, няма нужда от представяне – Ю Несбьо. Наред с него издателите ни поднасят и изненада – Ирса Сигурдардотир, най-популярната крими-авторка от Исландия. Романът „ДНК“, първи от серията за инспектор Хюлгар и психоложката Фрея, е издаден в близо 40 страни и носи неповторимия аромат на северно сияние и заснежени вулканични поля, а на авторката си е донесъл куп литературни награди.

„Мадам Пиаф и песента на любовта“ е панаирното издание от Колекция „Музи“ – романи, предназначени за любителите на историческото четиво, свързано с изкуство, страст и вдъхновение. И накрая – още едно историческо произведение, този път за живота на владетелка, незаслужено неглижирана в българската историография – „Императрица Мария Фьодоровна“. Авторът Кристофър Гортнър, известен у нас с редица свои исторически романи, е сътворил едно изключително произведение за живота на майката на последния руски цар, за една безвъзвратно отминала епоха с нейното величие и с нейните фатални грешки.