fb
На щанда на...Панаирът

Добре дошли на щанда на „ICU“ (331)

3 мин.

Advertorial

За цветното разнообразие от книги на Пролетния базар на книгата 2019 се грижи и бутиковото издателство „ICU“, което тази година ни радва с много нови заглавия и изненади. Ще го откриете на щанд 331 в централната част на етаж 3 в НДК.

Участието на „ICU“ ще започне със специално откриване, отделно от официалната програма на Асоциация „Българска книга“. Световноизвестният артист Герасим Дишлиев-Геро ще изнесе пантомимен етюд, подготвен специално за читателите на „ICU“ – за повече настроение и празничност в компанията на книгите. По-долу ще намерите и акцентите сред тях.

Едно от заглавията на издателство „ICU“ предизвика огромно оживление сред почитателите на добрата литература. То излезе от печат по-малко от седмица преди Пролетния базар на книгата – „Бегуни“ от полската писателка Олга Токарчук. Книгата е отличена с международната награда „Ман Букър“ за 2018 г., а настоящото издание е публикувано с осъвременен и преработен превод от Силвия Борисова.

Има обаче друга книга, която пристигна на щанд 331 буквално от печатницата! YA романът „180 секунди“ от Джесика Парк е вълнуващ и трогателен, а в центъра на сюжета му стои един емблематичен социален експеримент. Главната героиня Алисън е осиновена, когато навършва шестнайсет години, и носи травмите от своето детство, прекарано в системата на приемната грижа. Непробиваемият щит, който е изградила, за да се предпази, се пропуква за точно 180 секунди. Как и защо – ще разберете, ако прочетете книгата.

Сред останалите нови заглавия на издателство „ICU“ ще откриете „Литературен обяд и други разкази“ от ирландската писателка Ейлиш ни Гуивна. Тя гостува в България по покана на Посолството на Ирландия и заедно с преводача на сборника – Димитър Камбуров, представи книгата пред българската публика. На щанд 331 ще ви очаква още един сборник с разкази – „Всеки ден крие в себе си друг“ от носителя на Европейската награда за литература за 2016 г. Гаст Грьобер, както и Second Skin – английското издание на стихосбирката „Втора кожа“ на Катерина Стойкова, посветена на важната тема за домашното насилие и белезите, които то оставя.

Красивите нови книги са на преден план, но точно до тях ще откриете утвърдените заглавия като „Възпламеняване“ от Крис Клийв, сборника „Бащите не си отиват“, поетичните книги „Канела“ и „Зелда“ от Елин Рахнев, още един сборник (с истории за пътя) – „Куфарът на брат ми“, „Нощна пеперуда“ от Катя Кету и още много…

Всички книги на „ICU“ ще се предлагат онлайн на сайта на издателството с 20% отстъпка от 28 май до 2 юни включително.