fb
БългарияНовини

Прераждането на „Зелда“: Елин Рахнев с тайно представяне на бутиково издание на стихосбирката

2 мин.

Близки приятели и съмишленици на поета и драматург Елин Рахнев се събраха вчера в столицата на специална премиера на библиофилското издание на стихосбирката „Зелда“. Колекционерският екземпляр на книгата включва 9 оригинални графики на художниците Веселин Дамянов-Вос, Васил Колев-Васило, Горан Тричковски, Дарина Пеева, Десислава Унгер, Емануела Ковач, Зоран Мише, Павел Целкоски и Явора Петрова. Проектът е дело на Елин Рахнев и пловдивската галерия U P.A.R.K. Изданието е в ограничен тираж от 51 броя.

Това не е първият подобен проект на Елин Рахнев. Стихосбирката „Канела“ също има библиофилско издание с ограничен тираж. Деветте графики в него бяха дело на Кольо Карамфилов, с посвещение към когото започва „Зелда“: На Кольо К., който ме разбираше“.

На премиерата бяха поканени само близки приятели на поета, сред които Ники Кънчев, Стефан Денолюбов, поетите Иван Ланджев и Васил Балев, актрисите Лиза Шопова и Мая Бежанска, Николай Неделчев, Георги Георгиев от „Остава“, главният редактор на вестник „168 часа“ Слави Ангелов, първият издател на стихосбирката „Канела“ Румен Леонидов и пр.

Вечерта бе открита с прожекция на създаден по случая видеоклип, в който присъстващите видяха кадри от процеса на създаване на бутиковото издание. Автор на клипа е Слави Ангелов.

Специален момент от събитието бе изпълнението на певицата Иванка Шекерова, която изпя песента „Зелда“ по текст на Елин Рахнев.

Знаеш ли, когато някой ден не ти достигнат устните

и започнеш да възпяваш всичко в мене като другите,

просто незабавно си тръгни от мен.

Аз съм примата на музите.

С музикално изпълнение се включи още актрисата Ева Данаилова. Тя изпя Creep на Radiohead – едно от важните парчета в стихосбирката, чиито ноти красят корицата на изисканото издание с твърди корици на „ICU“. Гостите се насладиха и на класическа музика благодарение на участието на струнен квартет Independent. Откъси от „Зелда“ за присъстващите прочетоха актьорът Явор Борисов, поетесата Димана Йорданова и почитателката на Елин Рахнев – Габриела Михайлова.

[ + ]