fb
Книги и киноСпециални

Дж. Р. Р. Мартин: Краят на „Игра на тронове“ ми подейства освобождаващо

2 мин.

„Краят на сериала „Игра на тронове“ ми подейства освобождаващо. Стресът е доста по-малко, въпреки че все още е налице“, споделя авторът на епичната сага „Песен за огън и лед“ Джордж Р.Р. Мартин в интервю за британското издание The Guardian.

Месеци след края на сериалаИгра на тронове“, базиран на книгите от сагата „Песен за огън и лед“, Мартин не спира да отговаря на въпроси, свързани с поредицата. Пред британската журналистка Сара Хюз той признава, че определено се чувства по-добре, след като сериалът е приключил, защото вече не усеща толкова голямо напрежение върху себе си:

Стресът да довърша книгите беше огромен. Не мисля, че сериалът ми се отрази много добре, защото това, което трябваше да ми помогне да работя по-бързо, всъщност забави работата ми. Всеки ден сядах да пиша и дори когато имах добър ден, а за мен добър ден означава ден, в който съм написал 3-4 страници, аз се чувствах ужасно, защото си мислех: О, Господи! Трябва да завърша книгата. Написал съм само 4 страници, а би трябвало да съм написал 40.

Джордж Р.Р. Мартин споделя, че мечтае за повече време, за да довърши всички свои проекти:

Имам нужда денят да има повече часове, седмицата да има повече дни, а годината да има повече месеци, защото времето лети много бързо.

Писателят все още не е завършил шестата и предпоследна книга от поредицата „Песен за огън и лед“ –Ветрове на зимата, а му предстои да напише и седмата „Мечта за пролет“ и още няколко книги, свързани със света от сагата, ангажиран е и с няколко телевизионни проекта.

Мартин обяснява, че не се вълнува от негативните реакции, които предизвика последният сезон на „Игра на тронове“. Стигна се дори и до подписка сезонът да бъде заснет отново. За Мартин всяка една емоционална реакция на нещо, което той е написал, е нещо хубаво:

Радвам се на емоционалните реакции, независимо дали става дума за книгите, или за сериала. Когато четеш или гледаш нещо, което някой друг е измислил, трябва да имаш усещането, че ти изживяваш всичко това. Ако си толкова дистанциран от историята и някой герои умре и на теб не ти пука, значи авторът се е провалил.

Вижте още:

Защо „Игра на тронове“ се превърна в световен феномен? (видео)

Фен на „Песен за огън и лед“ показва как би изглеждал Вестерос в Google Maps

Дж. Р. Р. Мартин и „Уорнър Брос“ готвят анимирана адаптация на „Леденият дракон“