fb
Ревюта

„Ефектът Сюзан“ задължава всички да казват истината

5 мин.

„Ефектът Сюзан“ на датския писател Петер Хьог (изд. „Colibri“, преводач: Анюта Качева) е по-особена от първоначалното повърхностно определение „скандинавски трилър“. От корицата става ясно, че е и футуристичен трилър, но какво наистина означава това?

„Футурустичен“ се използва както за необичаен и странен, така и за принадлежащ на бъдещето – лексикално средство за постигане на експресия, което ни убеждава, че ще се сблъскаме с наистина необикновен плод на фантазията. Романът на Хьог изпълнява това обещание и по-лошото е, че в някакъв момент читателят осъзнава колко близо е човечеството до на пръв поглед абсурдния сценарий.

Заглавието подсказва, че героинята е Сюзан и че тя притежава някаква дарба, или по-конкретно ефект – нейното присъствие кара хората да са откровени, да изричат неща, които не са имали намерение да казват. Умение, което понякога е полезно, а друг път е опасно – поради тази причина няма как да се даде само положителна или негативна оценка на „суперсилата“ ѝ. Сюзан е експериментален физик, умна и смела жена, която от самото начало прави всичко възможно да предпази семейството си – близнаците си и съпруга Лаван.

Заврихря се една изключително чудата история. За да избегнат затвор, те трябва да открият последния доклад на „Комисия за бъдещо развитие“ – комисия, за която никой никога не е чувал, – както и да се доберат до членовете ѝ, които умират един по един по особено мъчителен начин. Това обаче не е просто книга за важен и засекретен документ, а разказ за бъдещето на човечеството. За една плашеща конспирация, от която облагодетелствени ще бъдат малцина. И за жена със силна харизма, болезнено минало и сексуален заряд, от който на моменти ни става леко неудобно.

Още пред 1972 г. дванайсет свръхнадарени души с различни професии (сред които теолог, химик, художник и психиатър) започват да се срещат и да правят прогнози за бъдещето. Първоначалната цел са „професионално обосновани прогнози“, разделени в три категории – за определени събития, за конкретни феномени с обществено значение и предвиждания на тенденции. В докладите си дузината записва кога са се сбъднали категориите, с каква точност и кога са били допуснати грешки, но пропуските постепенно отстъпват за сметка на шокиращите и точни предсказания.

Петер Хьог (източник: Interviewmagazine.com)

Можете да си представите колко желана е подобна информация – от правителството и кого ли още не, – и от какво голямо значение е кой ще разполага с нея. Кой ще знае отрано за падането на СССР, Виетнамската война, преждевременната оставка на Никсън… Мнозина няма да искат да предоставят информация на Сюзън, но:

[…] у всеки човек съществува дълбок вътрешен стремеж към истината, ефектът не е нищо друго освен леко подсилване на този стремеж.

Разбира се, това не означава, че опасността не расте нараво с появилите се сведения.

В романа има много бележки под линия, защото борави с терминология от физиката, която обикновеният читател може да не познава добре. Споменават се и имена на известни учени и техните открития. За мен той бе изключително образователно и обогатяващо преживяване, макар на моменти да се уморявах от новата информация. Въпросните моменти често бяха следвани от искреното ми учудване как работи ефектът Сюзан.

Ако не сте го проумели истински, голяма част от диалозите ще ви се сторят нелогични или странни. Цялата книга обаче е такава – футуристична както в смисъл на необичайна, така и като заявка какво ще ни донесе бъдещето, ако продължаваме да живеем по същия начин. Няма как да е по-актуална в контекста на случващото се в момента по света, но по думите на Сюзън, не е възможно да се спести същността на проблема, защото проблемът е самото съществуване.

Датската корица на романа

„Ефектът Сюзан“ се отличава с трескав и напрегнат сюжет, който е увлекателен в своята неизвестност и интензитет, но и с наболели и важни въпроси: проблемите на демокрацията, липсата на емпатия, диктатурите, изчезващата хуманност, катастрофи от разнообразен порядък, все по-засилващия се контраст между овластените и лишените от елементарни права. Много ми харесва сравнението с пияния човек, когото полицаите спасяват от удавяне – след няколко месеца той се озовава на същия кей и този път умира, защото не си е взел поука от преживяното. Стремежът му към саморазрушение е по-силен от инстинкта за съхранение. Да, западният свят прилича на този мъж. И да, ние не само не се учим от грешките си, а отричаме, че сме ги допуснали.

„Ефектът Сюзан“ е добре написан роман, който успява да задържи вниманието на читателя, да го изненадва с всеки нов обрат и същевременно да го накара да се замисли какво протича в неговия свят извън книгата. Може би затова толкова харесах историята – тя ме принуди да внимавам какво се случва на страниците и около мен. Открих футуристичното и на двете места…

Можете да поръчате тази книга от Ozone.bg с 15% отстъпка.