fb
БългарияНовини

Бурни дискусии около новите издания на „Хари Потър“ с илюстрации от Любен Зидаров [галерия]

5 мин.

Бурни дискусии и вълна от негативни коментари предизвикаха новите юбилейни издания на книгите от поредицата за Хари Потър, които издателство „Егмонт“ пусна на пазара тази седмица.

Новите книги са с илюстрации от известния художник и илюстратор Любен Зидаров. Те се появиха в книжарниците на 13 ноември – точно 19 години след излизането за първи път в България на първия роман на Дж. K. Роулинг Хари Потър и Философският камък“. Първите реакции на феновете на най-четената поредица в света далеч не са позитивни. Въпреки че някои признават, че илюстрациите им харесват и ги връщат в миналото, защото им напомнят за любими детски книжки, илюстрирани от Любен Зидаров, повечето коментари в социалните мрежи са на хората, които откровено не харесват юбилейните издания.

Заформиха се и дискусии кой би бил по-подходящ да създаде нови илюстрации за Хари Потър и неговите приключения. Сред предложенията се виждат имената на Петър Станимиров, Ясен Гюзелев, Борис Стоилов, Цвета Петрова, Стоян Атанасов и Пенко Гелев. Ozone.bg дори организира игра, в която хората трябва да споделят какво мислят за новите корици, а наградата е юбилейното издание на „Хари Потър и Философският камък“.

95-годишният Любен Зидаров има над 70 години активна творческа дейност зад гърба си, през които е илюстрирал над 200 заглавия от българската и световна литературна класика. Сред най-известните му илюстрации са тези към детските книги „Том Сойер“, „Принцът и просякът“ и „Островът на съкровищата“. Носител е на престижни национални и международни отличия в областта на художественото оформление на книгата и два пъти е номиринан за приза „Астрид Линдгрен“. 

А ето и как изглеждат всички нови издания от поредицата за Хари Потър с илюстрациите на Любен Зидаров:

Ето и много малка част от коментарите за новите илюстрации на Любен Зидаров:

Dragomir Simeonov: Единствената по-голяма заплаха за децата ни от норвежците са илюстрациите на Любен Зидаров към Хари Потър. Бързо ги прибирайте, че става страшно…

Letiashtata Kozzila EratoЛюбен Зидаров направил илюстрации за Хари Потър. Аз прекарах детството си с него, защото четях като ненормална. Помня ясно всичките му илюстрации. Те ми съсипаха не една и две книги. Травмите, които имам от неговото творчество, са незаличими. По едно време издадоха няколко много големи книги с приказки от цял свят и една от тях беше Френски приказки с френски илюстрации. Каква красота беше тази книга(…)

Malinova Olya: Днес е тежък ден. Пак се раздели интернетът. Хипстъри крещят на майки, че Роулинг е одобрила Любен Зидаров и съответно всички трябва моментално да го одобряват. Ами ако Роулинг одобрява пиле фрикасе, а децата не го искат- какво да ги правим тези прости създания, нищо неразбиращи от изкуството на бешамела обгърнал варено филе? Хора, които много са чели книги нямат търпение да си купят книга, която вече са чели заради корицата й, защото това са колекционерски издания. Аз правя същото с виното, заради виното но това не ми пречи да кажа „ебати грозния етикет, хора“(…)

Maria Kassimova-MoissetДнешната истерия очевидно са илюстрациите на Любен Зидаров за поредицата за Хари Потър. Мисля, че не е необходимо да се хвърля озъбена енергия срещу художника, защото така, както някои са с травми от детството си от неговите рисунки, така пък други не сме. И аз съм имала и Френски приказки, и Африкански приказки, но и Том Сойер, и Андерсенови приказки, и Островът на съкровищата, и да ви призная, всички те са ме вълнували и са ми харесвали. Може да съм била извратено детенце, но тези рисунки са ми доразказвали приказките, омагьосвали са ме, карали са ме да си представям, да си въобразявам. Точно така, както с изяществото си са ми харесвали и илюстрациите на Марайа (…)

Jeason Brad Lewis: Коги си поръчаш ари потер от али експресс

Пам Велидис: Може да не споделям всеки ден коя книга чета, но когато видя незабравими корици винаги правя колаж докато пия кафе с вино.

В действителност, излизането на пазара на новите книги е само малка част от поредицата събития, с които издателство „Егмонт“ ще отбележи 20 години Хари Потър в България. До 17 ноември в градинката „Кристал“ в София могат да бъде разгледана и изложба с всички творби на Любен Зидаров, създадени за юбилейните издания от поредицата за Хари Потър, а в сряда се проведе и финалът на стартиралия по-рано Национален конкурс за авторска рисунка, вдъхновена от романите.

В конкурса участваха 896 деца от 1-и до 7-и клас от цялата страна, а самият Любен Зидаров, както популярният влогър Стан и един от най-запалените фенове на книгите – Михаил Костов, журирали инициативата, лично връчиха наградите на победителите в три възрастови категории.

[ + ]