fb

Книжарници "Хермес" препоръчват, виж какво!

БългарияНовини

Елена Павлова зарадва деца от Тутракан с интересни истории и игри

4 мин.
Източник: “Забавно лято, грижовна есен"

Писателката Елена Павлова* зарадва деца от Тутракан с интересни истории и игри. Тя е един от тримата български автори, които тази година се включват в програмата за социална отговорност „Забавно лято, грижовна есен“.

За учениците от Тутракан, които участваха в програмата, Елена Павлова организира игра за създаване на разказ, като всеки един трябваше сам да измисли своя приказен герой и ситуации, в които той ще попадне. След срещата Елена Павлова разказа:

Децата трябваше да си направят герой и да запознаят героите, мисля, че им беше забавно. Започнахме срещата с разговор кой какво чете и какво му е интересно. Оказа се, че 5 от децата са писали собствени истории, а едно от тях разказа, че прави анимационни поредици на телефона си и по време на срещата той направи своето геройче на телефона си. За анимация обаче му трябвали 109 кадъра, а за времето, в което бяхме заедно, направи само 3. Имаше всякакви животинки и хора, имаше дори и котка без лице.  За мен беше супер забавно, а мисля, че и на тях им беше забавно. 

По време на разговора с учениците, тя ги е запознала с героите от своята книга „Камен и пиратите от 5Г“, а едно от децата дори е използвало героите от корицата на романа, за да създаде свои собствени образи.

Програмата за социална отговорност „Забавно лято, грижовна есен“ се провежда за пета поредна година в 25 градове и села. Тя цели да подпомага местните общности в тютюнопроизводителните региони – Благоевград, Кърджали, Силистра и Хасково.

За трета поредна година, с подкрепата на „Аз чета“ ученици имат възможност да се срещнат с български автори на детска, художествена литература. Елена Павлова вече се срещна с децата от Тутракан, а през август срещи с групи ученици ще имат талантливите Радостина Николова и Никола Райков.

На 21 август Радостина Николова ще посети селата Странджево и Караманци, за да поиграе с децата там на “Буркан Всичко Знам”. Никола Райков пък ще се срещне с деца от Крумовград на 21 август и деца от Стамболово – на 29 август  и ще ги забавлява с приказката-игра „Приказка от два свята“.

Програмата „Забавно лято, грижовна есен“ се реализира в четири части: безплатна лятна образователно-приключенска академия за деца, безплатни специализирани медицински прегледи за възрастни хора, „Академия местни предприемачи”, която включва обучения по предприемачество и финансова подкрепа за хора с бизнес идеи от тези райони и  „Академия за учители”, която помага на преподавателите да внедрят в своята практика иновативен подход за самоорганизирано учене с учениците и провеждане на учебните часове по динамичен и ангажиращ за децата начин.

Тази година в безплатната образователно-приключенска академия „Забавно лято“ през юли и август се очаква да се включат над 700 ученици на възраст от 7 до 14 години в общо 23 населени места. Целта е децата да разгърнат своите заложби и таланти, развивайки умения за емоционална интелигентност, социални умения, отношение към света и околната среда.

Всички дни на детските академии ще бъдат изпълнени с образователни и забавни занимания, игри, заплетени загадки и приключения в света на науката, изкуството и себепознанието. Програмата се осъществява от Фондация BCause в сътрудничество с Фондация „Направи добро – Александровска“,  Народно читалище „Бъдеще сега“ и „Аз чета“, с финансовата подкрепа на „Филип Морис България“. Програмата е пример за устойчивост в корпоративната социална отговорност, като всяка година финансирането за инициативите нараства и за 5-те години, общо, достига близо 1 милион лева.

*Елена Павлова е един от малцината творци у нас, които могат да се похвалят с авторството на 10 книги и повече от 30 книги-игри. Носител е на над 20 литературни награди и е превела повече от 50 книги. Ако през 90-те сте играли книги-игри, със сигурност познавате творчеството ѝ и сте прекарали часове в световете, създадени от Върджил Дриймънд и Кристофър Макдоуел. Ако пък не сте – „Камен и пиратите от 5 Г“, книгата за чудния Камен и забавните петокласници от новото му училище, е чудесната първа стъпка към нейната необятна творческа вселена.

Ето как изглеждаха героите, които децата създадоха по време на срещата си с Елена Павлова:

Източник на снимките: “Забавно лято, грижовна есен“

[ + ]