fb
БългарияНовини

„Забавно лято, грижовна есен” 2019 среща ученици с млади писатели за трета поредна година

3 мин.

Програмата за социална отговорност „Забавно лято, грижовна есен“ ще се проведе за пета поредна година в 25 градове и села. Тя цели да подпомага местните общности в тютюнопроизводителните региони – Благоевград, Кърджали, Силистра и Хасково. През 2019-а година в обхвата на програмата се включват още две населени места – Браничево и Ясенково в област Шумен. А за трета поредна година, с подкрепата на „Аз чета“ учениците ще се срещнат с млади автори на детска, художествена литература, които ще ги въвлекат в творческия процес и създаването на приказни герои.

Програмата се реализира традиционно в три части: безплатна лятна образователно-приключенска академия за деца, безплатни специализирани медицински прегледи за възрастни хора и „Академия местни предприемачи”, която включва обучения по предприемачество и финансова подкрепа за хора с бизнес идеи от тези райони. След успеха на първата „Академия за учители” през 2018 г. сега инициативата ще се проведе за втори път. Целта е да се прилагат успешно работещи учебни модели от програмата, като се подобрява ефективността на образователния процес. След обучението учителите ще имат възможност да внедрят в учителската практика на тяхното училище иновативен подход за самоорганизирано учене с учениците и провеждане на учебните часове по динамичен и ангажиращ за децата начин.

От стартирането на „Забавно лято, грижовна есен” през 2015-а година до сега в програмата са се включили общо над 7000 души – близо 2 000 деца, 5 000 възрастни и над 200 местни предприемачи. През годините са осъществени над 75 летни академии за деца, над 8 000 специализирани медицински прегледи за възрастни хора и над 150 консултации за стартиране на бизнес по места. Програмата се осъществява от Фондация BCause в сътрудничество с Фондация „Направи добро – Александровска“, и Народно читалище „Бъдеще сега“ и „Аз чета“ с финансовата подкрепа на „Филип Морис България“. Програмата е пример за устойчивост в корпоративната социална отговорност, като всяка година финансирането за инициативите нараства и за 5-те години, общо, достига близо 1 милион лв.

Тази година в безплатната образователно-приключенска академия „Забавно лято“ през юли и август ще бъдат включени над 700 ученици на възраст от 7 до 14 години в 23 населени места. Целта е децата да разгърнат своите заложби и таланти, развивайки умения за емоционална интелигентност, социални умения, отношение към света и околната среда. Дните на детските академии ще бъдат изпълнени с образователни и забавни занимания, игри, заплетени загадки и приключения в света на науката, изкуството и себепознанието.

В партньорство с фондация „Направи добро – Александровска” към Александровска болница през август и септември ще се осъществят над 2000 безплатни специализирани медицински прегледи на място за възрастните хора в 25 населени места.

В „Академия за местни предприемачи”, като продължение на обученията по предприемачество от миналогодишния формат, тази година фондация BCause ще подкрепи стартиращи предприемачи от областите Благоевград, Кърджали, Силистра, Хасково и Шумен със специална програма. Акселераторът на Центъра за предприемачество и обучения „Ринкър“ към фондация BCause ще проведе практически насочени занимания и консултации за хората с идеи и стартиращите предприемачи. Както и в предишните две издания на Академията за местни предприемачи ще има осигурен награден фонд от „Филип Морис България“, който тази година е в размер на 25 000 лв. и ще осигури на най-добре подготвените идеи с потенциал възможност за развитие. Устойчиво развилите се бизнес модели, подкрепени в миналогодишното издание на програмата, ще бъдат вдъхновение за новите кандидат-участници в „Академия за местни предприемачи”.

Снимки в публикацията: организаторите на „Забавно лято, грижовна есен“

[ + ]