fb
НовиниПо света

„Елинор Олифант си е супер“ стана Книга на годината във Великобритания

2 мин.

Дебютният роман на Гейл Хъниман „Елинор Олифант си е супер“ (изд. „Обсидиан“) грабна приза за Книга на годината на Британските книжни награди (British Book Awards), съобщава The Bookseller. Журито отличи както стила на писане и литературната стойност на творбата, така и издателската кампания около публикуването й.

HarperFiction, импринт на британското издателство Harper Collins, спечели правата за „Елинор Олифант си е супер“ на Франкфуртския панаир на книгата през 2015 г. и веднага обяви, че 2017-а ще бъде „годината на Олифант“. Търговската стратегия беше фокусирана върху веригата Waterstones и независимите книжарници, както и върху книгоразпространителите в Шотландия, където живее авторката. През 2017 г. романът спечели награда Costa за дебют, а рекламната кампания на издателството стана Маркетингова стратегия на годината

Освен като Книга на годината „Елинор Олифант си е супер“ беше отличена и като Дебют на годината в категория „Художествена литература“. Наградата за детска литература си поделиха The Hate U Give от Анджи Томас и The Lost Words от Робърт Макфарлън и Джаки Морис, а в категория „Криминални и трилър“ спечели The Dry от Джейн Харпър. Reservoir 13 от Джон Макгрегър стана лауреат за най-добра проза. Авторът получи заявка от BBC Radio 4 за нова поредица от 15 разказа, базирани на романа, които ще бъдат излъчени по радиото през есента.

Аудиоверсията на „Малката лодка“ от Филип Пулман спечели отличието за аудиокнига на годината. Майкъл Шийн беше избран лично от Пулман да чете романа и преди записите е преминал обучение по акценти и произношение. „Малката лодка“ се изкачи до върха на класацията за най-слушани книги в Audible и остана в Топ 40 цели три месеца, а Шийн е номиниран за Разказвач на годината на миналогодишните Audio Production Awards.

Снимка на публикацията: Сара Лий, The Guardian

[ + ]