fb
Книги и киноСпециални

“Empire V” на Виктор Пелевин се качва на големия екран през 2018 г.

2 мин.

Виждането на култовия руски романист Виктор Пелевин за модерна Русия като вампирска нация “Empire V” ще бъде превърнато в игрален филм, съобщава Variety. С тежката задача се е заел работилият и по „Generation „П“ Виктор Гинзбург, който е придобил правата за екранизация на романа.

“Empire V” ще излезе в кината в Русия през ноември 2018 г., а от българското издателство “Парадокс” намекнаха преди броени дни, че книгата на Пелевин ще бъде съвсем скоро на българския пазар.

Филмът е с бюджет от 7 млн. долара, а освен продуцент, Гинзбург ще бъде и режисьор. Историята на 19-годишния Роман Шчоркин (в ролята – Павел Табаков) е вълнуваща приказка за консуматорството, употребата на наркотици и странни ню-ейдж убеждения.

„Този филм ще предефинира вампирския жанр – което Пелевин вече е направил в книгата“, казва Гинзбург пред Variety. „Това е невероятен разказ за сегашното човешко общество и неговата мания за кръв, красота и пари, която в основата си е израстването на млад вампир и любовна история, поставена в съвременна Москва“.

Работата по филма продължава от пет години, като датите на излизане са отлагани няколко пъти поради технически и финансови затруднения. Общият бюджет на снимките вече приближава 8 млн. долара. Гинзбург, който финансира големи телевизионни канали в Русия, има първа чернова на сценарий и за продължението и се замисля дали да го заснеме на руски или английски и дали да не го направи 3D.

„Знам, че хората смятат, че руските филми не вървят“, казва режисьорът. „Но аз съм американски режисьор и за мен Пелевин е по-скоро като Уилям Бъроуз или Уилям Гибсън – някъде между състоянието на ума и това на шока“.