fb
От издателстватаСпециални

Есенни вълшебства с тийн поредицата „Каравал“ на Стефани Гарбър

4 мин.

Advertorial

Какъв по-подходящ сезон от есента за потапяне във фантастични приключения и мистериозни светове? По случай тематичната ни Седмица на YA книгите от издателство „Бард“ ни предлагат вълшебната си YA трилогия „Каравал“ от Стефани Гарбър, която гарантирано ще ни омагьоса.

Като много други книги, историята на „Каравал“ започва, когато авторът си спомни, че писането трябва да е забавно. След повече от двеста отказа Стефани Гарбър решава да напише книга, в която тя самата би могла да се изгуби – YA фентъзи, което се развива в пъстър, приказен свят, където една обезверена тийнейджърка може да преоткрие магията на света.

Крайният резултат е „Каравал“ – пленителна смес от мистерия, романтика и магия, красота и опасност, с отвари, които могат да отнемат цвета от зрението ти, с тайни, които можеш да размениш за съкровище, и с тунели, които водят към безименни ужаси.

Книгата разказва историята на Скарлет и Тела, които отдавна копнеят за чудесата на Каравала – ежегодното представление, където публиката участва в шоуто наравно с артистите. С получаването на техните покани, мечтата им сякаш най-сетне се е сбъднала. Ала още щом пристигат на вълшебния остров, Тела изчезва, отвлечена от Легендата, мистериозния собственик на Каравала.

Скарлет е чувала, че всичко, което се случва на Каравала, е постановка, но сега тя трябва да открие сестра си, преди играта да стигне до своя край и Тела да изчезне завинаги…

 „Каравал“ бързо покорява класациите на New York Times, Sunday Times, American Booksellers Association и Publishers Weekly, като същевременно е избрана и за най-добра книга на годината от TeenVogue, Amazon, Publishers Weekly, Barnes & Noble, Goodreads и още много други.

Няма нищо изненадващо, че по-рано тази година, разгласена с фанфари като едно от най-очакваните продължения на годината, излезе и втората част на поредицата – „Легендата“, която също се превърна в бестселър още с излизането си. Тя върна читателите в света на „Каравал“, този път с историята на Донатела Драгна. Тя все още свиква с новата си роля в трупата на Легендата, когато става ясно, че предстои нова игра. Императрицата на Меридианната империя навършва седемдесет и пет и Каравалът потегля за столицата за поредното си екстравагантно представление – пълно с незнайни цветове и с магията на забравени сънища.

Сред великолепието на празнична Валенда Донатела се впуска в опасна игра. Натрупала е дългове и е време да ги плати – тя трябва да предаде господаря на Каравала. Ако не открие откъде черпи силата си Легендата, собствените ѝ тайни ще бъдат разкрити, а животът ѝ – опустошен.

Донатела знае, че Легендата е опасен, но не и каква съблазън се крие в тази опасност. Колкото по-близо е до най-пазената му тайна, толкова по-малко може да разчита на собствените си чувства. Клела се е никога да не се влюбва, но скоро става ясно, че на риск е изложен не само животът, а и сърцето ѝ.

Темите за любов, предателство и цената на магията (и желанието) изпъстрят страниците на книгата като омаите на Каравала, а чувствените целувки на Данте ще разтуптят сърцата на читателите също както на Тела… „Легендата“ е тъмна, съблазнителна история, която ще очарова всеки, който реши да участва в представлението.

Kirkus Reviews

А през 2019 г. очаквайте и последната част от трилогията – Finale. Каравалът може и да е приключил, но все още предстои най-великата игра. Съдбите на хора, империи и милиони сърца зависят от нейният край. Този път няма публика – само хора, които ще спечелят, и хора, които ще изгубят всичко.

Снимка: Matthew Moores