fb
10, които...Специални

Любимите фентъзи YA романи на книжните блогъри

10 мин.

През Седмицата на YA книгите българските блогъри и влогъри, организирали първата конвенция за тийнейджърска литература у нас LitCon, откликнаха на поканата ни да се включат в тематичното ни събитие с любимите си янг адълт заглавия. Вчера тези запалени читатели ви разказаха за съвременните тийн романи, спечелили сърцата им. Днес е време да ви потопят и във фантастичните и антиутопични светове, които са ги запленили :)

 

Изборът на Габа и Сашо от буктюб канала „Bookadore“

Cherven izgrev Piars BraunГаба

Въпреки че поредицата не е нова за българския пазар, продължавам да твърдя, че „Червен изгрев“ (изд. „Ciela“) е сред най-добрите книги в жанра и според мен не ѝ се обърна достатъчно внимание. Пиърс Браун изгражда един жесток и несправедлив свят, който, за жалост, притежава елементи от сегашната реалност. Освен силната и изпълнена с обрати история, задължително трябва да наблегна и на развиването на героите. Романът съдържа едни от най-силните, интересни и ярки персонажи, с които съм се срещала през читателския си живот. Нямаше момент в сюжета, който да ми бъде безинтересен или муден, благодарение на всички неочаквани действия, които героите предприемаха. Също така, няма как да забравя и страхотните описания на бруталните сцени (и не само) на Пиърс Браун.

 

Сашо

„Серафина и черният плащ“ (изд. „Софтпрес“) от Робърт Бийти е едно страхотно приключение, което би увлякло читатели на всякаква възраст. Тази книга ми напомни, че магията още се крие някъде в мен и никога няма да ми омръзнат тези приказни елементи. Прекрасен роман за пътешествия, призрачни същества и много вълшебни създания. Определено се влюбих в историята на Серафина!

 

 

 

 

 

Изборът на Алекс и Райс от буктюб канала „Четат ли двама“

Алекс

Харсах „Нивганощ“ (изд. „Егмонт“), защото ми представи един свеж фентъзи свят, поднесен с брутално чувство за хумор. Лесно е да се привържеш героите, лесно е и да ги намразиш. Джей Кристоф не си придава прекалена сериозност, даже напротив – превръща едни от най-изтърканите клишета и тропи във фентъзито в ефект. И то така, че не ги и усещаш в продължение на шестстотин страници.

 

 

 

 

 

В YA книгите темата за смъртта често играе главна роля, но „Косачи“ (изд. „Orange Books“) на Нийл Шустърман поднася един по-аналитичен подход, като дава възможност на тийнейджърите да избират кой да умре. В един антиутопичен бъдещ свят Косачите разполагат с властта над живота и същевременно са откъснати от него. Особено ми хареса как носят имена на бележити учени – още една краска в полза на логиката над емоцията. Как избираш кой да умре?

 

 

 

 

 

 

Райс

Не зная дали има YA читател, който да не е чувал или започвал да чете Сара Дж. Маас. Тя е едно от лицата на съвременната янг адълт литература и рядко мога да кажа нещо лошо за творчеството ѝ (има си своите изключения, разбира се). Все пак „Кулата на зората“ (изд. „Егмонт“) е едно страхотно допълнение към света на „Стъкления трон“ и всяко откровение, всяка разбулена тайна, си заслужаваха четенето. Сара е изключително талантлива авторка, която умее да държи читателите на ръба на стола и го доказва с всяка следваща книга. Кулата не е изключение.

 

 

 

Изборът на Екатерина Стоянова от „My_Life: Book’s Blog“

Отново заставаме на прага на четирите измерения на Лондон, отново се обгръщаме с магия, мистерии и приключения, започващи от няколко посоки, докато не се сблъскат.  Магията в „Сборище на сенки“ (изд. „Емас“) се разраства, прелива през страниците и прави нас, читателите, преки участници в Елементалните игри, в новите уроци, в пътуванията и сблъсъците, в откритията… Прави ни и преки свидетели на събуждането на един нов град, но на голяма цена.

Във втората си книга Виктория Шуаб доразвива образите, с които се запознахме в „Четирите цвята на магията“. Доразвива и възможността да си представим Лондон на Кел, системата по която функционира града, кралското семейство от вътре, както и дилемите, приемствеността, отхвърлянето, съжалението и обичта на нашия последен жив антари. А също така и представите за света, към който се е оправила Лейла, уроците, постиженията, победите и загубите й, и всичко ново и все по-ново, което непознатият й свят й предлага.

Новите познанства, новите партньори, сътрудници, нови и дори някои стари врагове – всичко е скупчено и подредено много умело като фигури на шахматна дъска. Има много повече мрак, отколкото в първата част на поредицата, но по мое мнение е и в пъти по-динамично, емоционално и много по-богато продължение, което като нищо да превърне всички ни в антари (или поне някакви магьосници). Накратко, това е едно много силно продължение с безумно много магия, с безумно добре развити герои, както и взаимоотношения помежду им, и жажда за още по-бурно приключенстване в световете на Лондон от четири цвята.

Изборът на Кики Амаиро от „A Court of Books and Magic“

Задръж звездите още миг“ (изд. „Бард“) на Кейти Хан е антиутопия, която ни праща директно в Космоса. Бидейки дебютната книга на авторката, аз съм изумена, че Хан е успяла да се справи толкова добре с представянето на живота на планетата ни така напред във времето, когато човечеството е стигнало до нови висини, политически режими и разделения, но и най-накрая е добило солиден опит в опознаването на Космоса.

Антиутопия, научна фантастика и любовна история може и да не звучат добре, събрани заедно. Кейти Хан обаче е успяла да създаде книга, която не само свързва тези различни жанрове и аспекти, а и го прави по начин, който кара читателя да затаи дъх и не му позволи да спре, докато не стигне до края.

Знам, че може да звучи като клише и заучена фраза, но „Задръж звездите още миг“ наистина е роман, на който трябва да се обърне внимание. Историята определено може да ни научи на много неща, докато просто седим и очакваме да разберем какво всъщност се случва с двамата главни герои.

Изборът на Ралица Колева от „RoseRed’s World Blog“

Лично за мен The Cruel Prince на Холи Блек е книгата на 2018 г. Все още не съм прочела друга, която да ме понесе на крилете си по този начин. Започнах я на шега, но мракът, струящ от елфическия свят на Холи, ме заплени. Бях се уморила от превръщането на елфите в красиви, ефирни създания през последните години и ужасно много ми липсваха онези митични елфи, които познаваме от митовете и легендите. Но ето че Холи Блек отново ни връща към тях – зелени, с рога, с опашки и всякакви други отличителни белези. Елфите в тази история са коварни, жадни за кръв и бленуващи военен зов. В The Cruel Prince хората са нищожни и ето така започва историята.

Две сестри полуелфи са израснали в човешкият свят, но са принудени да продължат животът си в елфическия. Неприемани от елфите и далеч от хората, те са принудени да се адаптират към този свят по свой собствен начин. Сюжетът е магичен, пълен с борба за власт, магии, интриги, проклятия, сделки и надхитряване. Липсва и онзи захаросан романтичен елемент, който може да ви задави със сладостта си. Дори да има трепети, те са минимални и изместват фокуса от основната история, в която Джуд се опитва всячески да намери своето място под слънцето, опълчвайки се на Кардан. Вътрешно ще знаете, че трябва да мразите някои от героите, но ще искате още от тях, защото романът има своя собствена магия.

Изборът на Теми Панайотова от „Writing is fun“

warcrossЩе започна с това, че приемам тази книга много присърце. Не бях запозната с творчеството на Мари Лу, докато не я прочетох. В един съдбовен ден гледах видео на любима моя буктюбърка, препоръчваща „Warcross“ (изд. „Прозорец“). Тъй като съм голям нърд и, разбира се, с „Играч първи, приготви се“ и „Друг свят“ си паснахме като пръсчета в ръкавичка, знаех, че това е историята за мен.

Тя е уникално захвърляне в бъдещето, към което самата аз мисля, че реално се запътваме – време, в което ще разчитаме изцяло на машините, за добро или зло. Стилът на писане на Мари Лу е просто опияняващ и затова знам, че бих прочела всичко написано от нея, защото е уникална по рода си. Историята е изпълнена с приключения – в бъдещето не липсват опасности, нито предателства или любов. Приъединих се към Емика Чен в едно опасно преследване на непознатото като ловец на глави, играч, хакер и пешка. Това е една неповторима тийн книга, която силно препоръчвам, защото ме остави без думи и в размисли накъде отива собственото ни бъдеще.

Изборът на Христина Тодорова от „Hrisilandia“

Да си призная, не вярвах, че след книгите за Хари Потър ще се намери друг магичен свят, който да ми задържи трайно вниманието – просто не съм толкова голям фентъзи фен и трябва наистина да си пасна с героите и обстановката. Отново повярвах в магията, след като прочетох двете книги на Мартин Колев, като с втората „Софийски магьосници 2. В сърцето на Странджа“ (изд. „Ciela“) си паснахме чудесно.

Светът на Бриян е завладяващ, цветен и вълнуващ, а самият герой порасна пред очите ми – стана по-отговорен, по-разумен, по-уверен и разбира се, по-добър магьосник. Харесвам всичко в историята – от колоритните образи до любопитните фрази, които бяха използвани като заклинания, но може би най-много ми допада идеята българския фолклор да се вплете в сюжет на фентъзи книга, затова я препоръчвам на читатели от всякаква възраст. И още нещо – именно книгите на Мартин Колев ме научиха да не подминавам повече бележките под линията, както правех преди по навик, защото се оказа, че там мога да прочета някои любопитни и наистина забавни факти за магьосническия свят.

 

Можете да вземете всяка от тези книги с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!