fb
НовиниПо света

Етгар Керет: През последната година не съм прочел нито една книга

3 мин.

Етгар Керет (снимка: Янаи Йехиел Yechiel/www.etgarkeret.com/)

През последната една година не съм прочел нито една книга. Подобно нещо не ми се е случвало от времето, когато бях първи клас“, сподели пред британското издание The Guardian световноизвестният израелски писател Етгар Керет.

Липсата на прочетени книги той обяснява с натовареното си ежедневие:

Аз и съпругата ми работихме много по един телевизионен сериал. Този проект изискваше от нас да се преместим във Франция, въпреки че не говорим френски език.

Писателят откровено признава, че от мързел е предпочитал да гледа сериали, вместо да чете книги:

Тази година аз правех нещо, което, ако говорим за промяна в поведението на хората, всички хора правят, но предполагам, че аз си намирах добро извинение. Винаги когато исках да се потопя в някоя книга, аз вместо да започна да чета, започвах да гледам сериали в стрийминг платформата Netflix. Трябва да призная, че причината за това беше чист мързел. Най-голямата разлика между гледането на нещо и четенето на книга е фактът, че книгата изисква от теб да си представяш някакви неща в ума си. В края на деня обаче аз се чувствах толкова изтощен, че исках друг да измисли за мен как да изглеждат героите.

Етгар Керет споделя, че е започнал да чете по-малко в момента, в който е започнал да пише своите книги:

Мисля, че четенето беше начин да разширя света, в който живея, а в момента, в който започнах да пиша, аз намерих друг начин да го разширявам.

Той признава, че Дъглас Адамс и неговите книги са му повлияли много, докато е бил тийнейджър:

Когато бях на 13 години, на колкото е и синът ми в момента, Дъглас Адамс промени радикално начина, по който мислех – не като творец, защото тогава все още не пишех, но като човек.

Можете да вземете книгите на Етгар Керет с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си, а в „Аз чета“ може да откриете ревюта на много от тях. Ето няколко:

„Асамтой“, а Керет е Керет

Ако „Изведнъж на вратата се чука“, ще пуснеш ли Керет вътре?

„Изведнъж на вратата се чука“, Етгар Керет е и вече не можеш да заспиш

Златна рибка – Етгар Керет

Етгар Керет ни учи как да полагаме правилните грижи за „Гривесто дете-коте“

Тъжните „Седем добри години“ на Етгар Керет

Седемте добри години на Керет

Един по-добър Етгар Керет в „Момичето на хладилника“

Снимка на публикацията: http://www.etgarkeret.com/Ewa Szatybelko