fb
БългарияНовини

Георги Господинов и Милен Хальов стават писатели на 2021 г.

4 мин.

Георги Господинов и Милен Хальов са обявени за писатели на годината, показва класацията за най-четени автори на Столична библиотека за 2021 г. Най-заеманите книги в раздел „художествена литература“ са „Времеубежище“ и „В пукнатините на канона“. В категорията „детски“ най-често са търсили „Кало Змея“.  

Сред най-четените автори на научна и научнопопулярна литература е проф. Пламен Павлов, а за биографична книга – Георги Тошев.

Изборът за най-четените съвременни автори на българска литература се прави от читателската аудитория на Столична библиотека въз основа на статистика от електронната система за обслужване. 

Потребителите на Столична библиотека достигат 71 000. През 2021 г. читателите са нараснали с 15 000. През изминалата година стартира иновативната Дигитална лаборатория за интерактивни изкуства за тийнейджъри, реализирана с финансовата подкрепа на Посолството на САЩ в България, както и новият сайт на институцията с атрактивен дизайн, бърза навигация и пълноценна мобилна версия. Библиотеката на София се сдоби със знакови колекции от редки и ценни издания като уникалната лична библиотека с над 2 000 книги на Симеон Радев. През 2021 г. Столична библиотека закупи и предложи на читателите си над 4 000 нови заглавия на книги и повечето от тях на български автори.

„През последните години е засилено търсенето на съвременната българска литература, на изданията по приложна психология, политически науки, история, екология, медицина и здраве, спорт и пътешествия. През 2020/2021 г. на особена популярност се радват мемоарните книги и биографиите на наши и световни популярни личности“, допълват от библиотеката.

Вижте цялата класация:

Писател на годината

1.Георги Господинов (най-четен автор на художествена литература)
(„Времеубежище“, „В пукнатините на канона“)

2. Захари Карабашлиев („Опашката“ и „Жажда“)

3. Елена Алексиева („Прекъсването на Самсара“, „Свети вълк“)

В топ 10 на най-четените съвременни български писатели в библиотеката са: Владимир Зарев, Здравка Евтимова, Алек Попов, Момчил Николов, Мария Лалева, Георги Бърдаров, Калин Терзийски.

Най-четен поет

1.Недялко Йорданов („Пепел ми на езика“) и проф. Цочо Бояджиев („Книга на разкаянията и утешенията“) поделят първото място.

3. Иван Ланджев („Ти, непрестанна новина“)

Сред най-четените автори на поезия са: Кристин Димитрова, проф. Пламен Дойнов, Мирела Иванова, Иван Цанев, Силвия Чолева, Бойко Ламбовски, Николай Милчев.

Най-четен автор на научна и научнопопулярна литература

1.проф. Пламен Павлов („Династията на Крум“, „Векът на цар Самуил“, „Забравени и неразбрани“, „Първите дами на Средновековна България“)

2. проф. Иво Христов („Не пожелахте да чуете“, „Пред пепелището на нестаналото българско общество“)

3. Мадлен Алгафари („Поправителен за родители“, „Как да се разболяваме качествено“)

В топ 10 на най-четените автори на научна и научнопопулярна литература са: Слави Панайотов, д-р Атанас Михайлов, Ади и Милен Цанови, Иван Михалев и Елина Цанкова, Димитър Бербатов, Христо Стоичков.

Най-четен автор на биографични книги

Георги Тошев („Георги Парцалев: Хамлет от град Левски“, „Тя, Цветана Манева“, „Невена Коканова: Години любов“) 

Най-четен автор на детска литература

1.Милен Хальов (трилогията „Кало Змея“)

2. Катя Антонова (поредицата „Феята от захарницата“)

3. Сотир и Пенко Гелеви („Илийчо Август“ и „Илийчо, Август и седемте джуджета“)

В топ 10 на най-четените детски писатели са: Мая Дългъчева, Юлия Спиридонова, Цанко Лалев, Мая Бочева, Любомир Николов, Петя Кокудева, Петя Александрова.

Специална награда – за съпричастност към духовната кауза на библиотеката – на поета Георги Константинов. 

Наградените писатели ще дарят свои книги с автографи за фонда на най-новия филиал на Столична библиотека в район „Овча купел“, който предстои да бъде открит през февруари. 

Най-активни читатели

Читател на годината – доц. д-р арх. Панайот Славов (41 г.) 

Читател на годината (дете) – Александър Маслинков (7 г.)

Най-четящо семейство – семейство Дачеви и децата им Севдалина (12 г.), Иван (11 г.) и Александра (6 г.)

Читател на българска художествена литература – Зорница Шепкова (49 г.)

Награди ще получат и медии за представяне на книжовното наследство, дигиталните ресурси и културните събития на Столична библиотека през 2021 г. 

Награждаването ще се състои на 19 януари 2021 г. (сряда) от 11:00 ч. в Американския център на Столична библиотека, пл. „Славейков“ 4А.

Събитието е с покани и се провежда с представяне на зелен сертификат.