fb
10, които...Специални

Хедър Морис препоръчва: 4 книги за Втората световна война

4 мин.

В края на септември ви представихме 10 книги за Втората световна война, препоръчани от Камелия Кучер. В края на октомври решихме да ви представим подобен списък, само че направен от Хедър Морис, чийто дебютен роман „Татуировчикът на Аушвиц“  (изд. „Рива“) беше една от най-продаваните книги това лято в България. Списъкът е направен от самата Хедър за Goodreads, a във всяко едно от описанията на книгите, тя разказва емоциите, които е изпитала, докато ги е чела. Ето го и него: 

 

„Славея“ на Кристин Хана (изд. „Ибис“)

Любов, кураж, надежда за спасение и за един свят без конфликт. Две сестри са изправени пред една и съща заплаха. Едната обаче иска живот без трудности, а другата иска да се втурне с главата напред към заплахата, към врага. Това е история, която спира дъха ти с описанията на всички аспекти на войната – глада, смъртта, концентрационните лагери, огромното физическо и психическо натоварване, което изпитва силата на семейсва и приятелства. По изключителен начин книгата описва и красотата и трагедията на първата любов, както и силата на жените героини. Благодаря ти, Кристин, за тази страхотна и красива история!

 

The Last Train to London на Мег Клейтън

Имах честта да бъда помолена да прочета тази книга и да осигуря коментар за нея. Това не просто не представляваше трудност за мен, но и ми донесе истинско удоволствие. Това е истинската история на Kindertransport, програмата, осъществена преди Втората световна война, благодарение на която близо 10 000 еврейски деца от държавите, окупирани от нацистка Германия, заминават за Великобритания и са спасени от концентрационните лагери. Книгата е красиво написана, героите искрено ме развълнуваха, а тяхната смелост и уязвимост ме разплакаха. Това е едно силно напомняне, че децата имат нужда да бъдат защитени. Аз самата съм майка и баба и тази книга ме накара да се запитам какво бих направила аз при тези обстоятелства.

Paris Never Leaves You от Елън Фелдман 

Този роман скоро ще бъде пуснат на пазара, но когато аз го четох, не можех да спра. Млада майка трябва да избират между това, което се смята за правилно поведение на окупираните жители на Париж по време на Втората световна война, и това, което е правилно, за да спаси своето гладно и болно дете. Елън красиво описва тази история, описвайки паралелно живота на своите героини в Париж по време на Втората световна война и в Ню Йорк – години по-късно.

 

The Camomile Lawn от Мери Уесли

Прочетох тази история преди много години, но все още помня голяма част от нея. Преди няколко години попитах съпруга ми дали може да засадим в задния ни двор лайка и да го превърнем в Camomile Lawn (в буквален превод – моравата с лайка).

За протокола, той каза „Не, това ще е доста трудно в Мелбърн, където е сухо и горещо“. Мери Уесли обаче ме срещна с жени със страхотна сила и издръжливост.

 

За нас, екипа на „Аз чета“, тези книги, както и вторият роман на Камелия Кучер – Нощ“, чието действие се развива през Втората световна война в Рим, показват нуждата да се говори за този период от световната история, но не със сухи факти, а с човешки истории. Ако все още не знаете нищо за „Нощ“, в „Аз чета“ можете да прочетете откъс от книгата и интервю с Камелия или да изслушате шестия брой на „Книжния подкаст“, в който авторката разказва повече за създаването на героите от романа. Може да поръчате „Нощ“ от Ozone.bg  с 10% отстъпка при използване на код azcheta при завършване на поръчката си!

Снимка: Facebook/Heather Morris

[ + ]