fb
Книги и киноСпециални

Давид Фоенкинос и Херман Кох сред гостите на CineLibri 2018

5 мин.

Задава се четвъртото издание на фестивала CineLibri , което ще се проведе от 10 до 24 октомври с медийното партньорство на „Аз чета“ и ще представи над 300 прожекции на 46 филма с национални премиери. То ще посрещне и много специални гости, сред които и наши любими писатели като Херман Кох и Давид Фоенкинос. Тематичен фокус тази година е любовта във всичките й измерения, което обяснява и мотото на фестивала: „Любов между редовете“.

По традиция част от филмите в програмата на CineLibri се излъчват и извън столицата. Тази година каузата на фестивала приобщава градовете Пловдив, Варна, Габрово, Търговище, Стара Загора, Велико Търново, Благоевград, Каварна и Враца.

Британският писател, киносценарист и общественик Иън Макюън ще открие CineLibri 2018 с филмовата адаптация на романа му „На плажа Чезъл“. Събитието ще се състои на 10 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК с тържествена церемония. Макюън ще бъде удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Престижното фестивално жури е съставено от петима професионалисти с безспорно международно признание. Председателка е Мартичка Божилова от АГИТПРОП, изтъкната продуцентка и носителка на множество награди, включително „Златна мечка“ от „Берлинале“ 2018. Сред останалите арбитри е големият френски романист, режисьор и сценарист Давид Фоенкинос и популярният холандски писател и продуцент Херман Кох. Актьорската гилдия е представена от британската звезда Майкъл Маккел. Петият член на журито е Анди Делиана – продуцентка и преподавателка по режисура в New York Film Academy.

i-vsichko-stana-lunaКонкурсната програма на CineLibri включва 9 ленти, сред които филма омнибус „8 минути и 19 секунди“, който се състои от шест късометражни новели, вдъхновени от сборника „И всичко стана луна“ на Георги Господинов. Това е първата българска продукция в историята на фестивала, която ще се състезава за наградата за най-добра екранизация.

За първи път тази година програмата на CineLibri предвижда 11 български филмa. Част от тях са литературни адаптации, други са вдъхновени от постиженията на бележити артисти, а две от продукциите стават повод за написването на книги, които ще се появят на пазара през 2019 г.

В конкурсната програма присъстват отбрани продукции, които вече привлякоха вниманието на световната критика и спечелиха адмирациите на публиката, а някои от тях са удостоени с награди на едни от най-големите международни кинофоруми:

  • френско-канадската криминална драма „Ще се видим там горе“ на режисьора Албер Дюпонтел, удостоена с пет награди „Сезар“ екранизация на едноименния шедьовър на Пиер Льометр, носител на „Гонкур“;
  • френско-белгийската продукция „Корнелиус, виещият мелничар“ на режисьора Ян льо Кьолек (екранизация по романа „Мелничарят, който виеше срещу луната“ на Арто Паасилина);
  • интелигентната мистерия „Чудноватият дом“ на режисьора Жил Паке-Брене, адаптация по романа на Агата Кристи;
  • френско-белгийският трилър „Липсващото досие“ на режисьора Ерик Зонка, адаптация по бестселъра на Дрор Мишани;
  • комедийният романс „Джулиет гола“ на Джеси Перец по романа на Ник Хорнби;
  • пленителната френска драма „Обещанието на зората“ на Ерик Барбие, адаптация по автобиографичния роман на Ромен Гари, с Пиер Нине и Шарлот Генсбург;
  • амбициозната американска продукция „Чайка“ по пиесата на А. П. Чехов, адаптация на режисьора Майкъл Мейер с участието на Сърша Ронан и Анет Бенинг;
  • копродукцията „Съпругата“ на режисьора Бьорн Рунге, екранизация по романа на Мег Уолицър с участието на забележителната Глен Клоуз.

 

Беноа Жако (снимка: Chloé Laurencon)

Бляскавата церемония по награждаване на победителите от конкурсната програма ще се състои на 16 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК. Непосредствено след обявяването на призьорите и връчването на отличията зрителите ще присъстват на премиерна прожекция на „Човекът, който уби Дон Кихот“ на Тери Гилиъм.

По покана на CineLibri 2018 българската публика ще се срещне с прочутия френски кинорежисьор и сценарист Беноа Жако, една от легендите във френското кино. Той има над 40 филма като режисьор и над 25 като сценарист, сред които заглавия като „Сбогом, моя кралице“, „Дневникът на една камериерка“, „Вила Амалия“, „Три сърца“, „До скоро виждане“. Зрителите ще имат възможност да видят най-новия филм на Жако, „Ева“, адаптация по романа на Джеймс Хадли Чейс, с Изабел Юпер и Гаспар Юлиел.

В качеството си на специален гост на фестивала у нас пристига и нашумелият израелски писател Дрор Мишани, придобил известност с поредицата романи с инспектор Авраам. Успехът на първия от тях, „Липсващото досие“, е толкова голям, че режисьорът Ерик Зонка решава да го пренесе на екрана, а за главните роли се доверява на две от най-ярките звезди на френското кино – Венсан Касел и Ромен Дюри.

Акцент в паралелната програма на фестивала са петте галавечери в чест на националните култури на Аржентина, Финландия, Ирландия, Бразилия и Япония (в рамките на Дните на японската култура в България). Събитията предвиждат прожекции на отличени литературни адаптации, съпровождащи ги дискусии и множество празнични изненади, и се организират със специалното съдействие на съответните културни институти и посолствата на изброените страни.

Билетите за всички прожекции в София и страната вече са в продажба през системата на epay и на касите на кината. Линк към билетите в продажба за всеки от филмите  можете да откриете на официалната интернет страница на фестивала. Фестивален пас на стойност 50 лв., осигуряващ достъп до всички прожекции, с изключение на прожекциите в моловетекултурен център „Г8“ и „Евро Синема“, можете да закупите от книжарниците на „Colibri“ (ул. „Иван Вазов“ 36) и във Френския културен институт.

Снимка на публикацията: CineLibri