fb
Книги и киноСпециални

„Игра на тронове“ е големият победител на тазгодишните награди „Еми“

2 мин.

Култовият сериал „Игра на тронове“ триумфира на наградите „Еми“ за 2018 г., съобщава The New York Times. Мащабната продукция може и да излъчи предпоследния си сезон преди близо тринайсет месеца, но това не й попречи да събере най-много номинации и да отнесе девет от статуетките на 17 септември, включително и за най-добър драматичен сериал – категория, в която побеждава за трети път през последнте четири години. Питър Динклидж, който играе може би най-обичания герой в „Игра на тронове“ – джуджето Тирион Ланистър, също взе третия си приз за най-добра поддържаща роля.

Екранизацията на поредицата „Песен за огън и лед“ от Дж. Р. Р. Мартин пребори друга книжна адаптация – миналогодишния голям победител „Разказът на прислужницата“, който си тръгна с празни ръце от седемдесетата церемония по връчването на телевизионните отличия.

Питър Динклидж с наградата си (снимка: Lifestyle)

Дейвид Бениоф от дуото Бениоф и Уайс, създало фентъзи сериала, прие наградата и сподели:

Писането за тези актьори е чест, която идва веднъж в живота, ала не ние измислихме героите, а Джордж Р. Р. Мартин – сериалът нямаше да съществува без този луд гений. Благодаря ти, че ни позволи да се погрижим за твоите хора.

Уайс също коментира световната популярност на шоуто:

Вестерос не принадлежи на никого. Всеки може да се почувства свързан с него. [Мартин] е обобщил цялата световна история и я е събрал на територията на този свят. Той е огледалото, в което всеки може да види себе си.

Нощта беше успешна и за сериала на Amazon The Marvelous Mrs. Maisel, който взе осем статуетки. Драмата „Американците“ на FX си тръгна с два приза, включително и за най-добра мъжка роля на Матю Рис. Клер Фой (която по-късно през годината ще гледаме като Лисбет Саландер) пък получи „Еми“ за ролята си на кралица Елизабет II в „Короната“.

Премиерата на последния сезон на „Игра на тронове“, в който най-сетне ще станем свидетели на дългоочакваната развръзка, е насрочена за първата половина на 2019 г.

Снимка на публикацията: Робин Бек