fb
Ревюта

Момичешките мечти се сбъдват с “Изборът”

3 мин.
izborut keira kas

izborut keira kasДоста съм остаряла за книги с любовна тематика. И особено такива, на чиято корица се кипрят сладки млади дами с дълги дизайнерски рокли. Това обаче не ми попречи да прочета “Изборът” на Кийра Кас (изд. “Егмонт”), водена от желанието да разбера с какво толкова книгата привлича дъщеря ми. И, точно както предлолагах, първата част от поредицата се оказа история за любовта, терзанията и възможността обикновено момиче да се превърне в принцеса. Но не покорна и трудолюбива като Пепеляшка, а принцеса от бъдещето.

Америка Сингър живее в общество, разделено на касти: Единиците са кралските особи, Двойките са исинските баровци, Петиците като Америка се занимават с изкуство и забавляват богатите, а Шестиците и надолу са пълни неудачници, способни да се бъхтят цял живот за коричка хляб. В това общество любовта между различните касти е меко казано забранена, сексът преди брака може да бъде наказан жестоко, а издигането от една каста в друга става единствено чрез Избора. Избор, благодарение на който 35 момичета от цялото кралство са определени да бъдат наблюдавани, изпитвани и преценявани от гледната точка на бъдещи съпруги за кралския син Максън.

Напълно различна от връстничките си, Америка Сингър е единствената, която не желае да бъде част от Избора. Защото тя копнее за невъзможното – да бъде заедно с Аспен, най-страхотния младеж на света, който е от по-низша каста. И както обикновено се случва, поради нежеланието си да участва в глупавите игрички на властта, Америка е определена да бъде част от Избора. Заминаването й в двореца, срещата с другите претендентки и с принц Максън разбиват представите й за фалша на кралския живот и под маската тя прозира чувствата и отговорностите на управляващите. Докато се лута между безнадеждната любов към Аспен и връхлетелите я нови чувства, Америка ще се изправи пред сериозните проблеми, бушуващи в страната. Безценните й съвети ще изправят на нокти голяма част от властимащите, но и ще я поставят в по-различна позиция от останалите претендентки. Дали това ще я удовлетвори, предстои да разбера в следващите части на поредицата.

Книгата “Изборът” е предназначена за непоправимите романтички. Неслучайно се хареса на дъщеря ми, защото бунтарският образ на Америка Сингър съдържа в себе си онова, за което всяко младо момиче мечтае: да бъде силна и независима натура, способна да отхвърли ограниченията и да се бори за истинската любов. Кийра Кас е успяла да улови онази тънка нишка, която дърпа конците на младостта и неопитността и да я вплете умело в сюжета. Освен бутнарството, момичетата ще открият и нещо важно за живота – винаги трябва да разглеждаш нещата от различни страни и никога не трябва да правиш генерални изводи на база собствените си убеждения. Защото нищо не е такова, каквото смятаме, че изглежда на пръв поглед.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.

Прочетете и ревютата на Преслава за „Изборът“ и „Елитът“.