fb
НовиниПо света

Издателите в Латвия искат 5% ДДС върху книгите

2 мин.

Асоциацията на издателите в Латвия призова за пореден път правителството в страната да намали ДДС върху книги до 5% – точно колкото е бил размерът на данъка преди световната финансова криза през 2008 година, съобщава Publishing Perspectives.

През 2004 г., когато Латвия се присъединява към ЕС, ДДС върху книгите става 5%. На 1 януари 2009 г. данъкът се вдига до рекордните 23%, а в последствие е намален първо до 21%, а след това – до 12%. Сега издателите се опитват да убедят правителството в нуждата ДДС отново да е 5%.

А какво е състоянието на пазара на книги в Латвия? 

Намаляват продажбите на хартиени книги. Намалява и броят на нови заглавия на пазара, но пък се увеличава броят на самопубликуваните книги, които не са предназначени за продажба. Разходите на издателите за производство обаче са нарастнали драстично през последните 3 години и продължават да нарастват.

Ренате Пунка (снимка: Инга Пизане)

Живеещите в страната предпочитат да купуват книги от латвийски автори, подчерта председателят на асоциацията на издателите Ренате Пунка, и съобщи:

Най-продаваните книги са основно латвийски, за трета година има само 4 или 5 книги на чуждестранни автори в годишната класация на най-продаваните 20 заглавия. Много добре се продават книги за историята на Латвия, книги за самопомощ от латвийски автори, политически книги и биографии на местни спортни и театрални звезди.

Вижте още:

Турция обсъжда премахване на ДДС върху книгите и печатните издания

Европейският съюз одобри намаляването на ДДС за електронните книги

[ + ]