fb
Ревюта

Изпитания и небожествено начало за Аполон

4 мин.

Изпитанията на Аполон 1: Скритият оракул - Рик РиърдънСлед като разходи милионите си почитатели през териториите на старогръцките, римските, египетските и дори скандинавските митове, хитовият писател Рик Риърдън отново се завръща към любимите си олимпийски богове с новата поредица „Изпитанията на Аполон“ (изд. „Егмонт България“). В нея главно действащо лице ще бъде не кой да е, а самият бог на музиката и изкуствата, но въплътен в образа на пъпчив шестнайсетгодишен пубертет с шкембе и без никакви божествени умения. Звучи щуро? Мда, началото определено е многообещаващо…

„Скритият оракул“ представя сгромолясването на самовлюбения Аполон насред купчина боклуци в Манхатън. Без грам божествени сили. С ужасен външен вид и под самоличността на Лестър Пападопулос. И всичко това заради предполагаемото му безхаберие, допринесло за събуждането на Гея и разминалото се на косъм изтребление на боговете във войната с гигантите?!? Е, Зевс никога не се е славил като справедлив управник и ценител на красотата, нали?

Натикан в образа на смъртен, Аполон е застрашен още при приземяването си с убийство и грабеж. Разминава му се само с обелки от банани благодарение на Мег – момиче с крайно незадоволителен външен вид (според критериите на бога на модата!) и неизяснени героични способности, което се наема да заведе олимпийския пътник до Лагера на нечистокръвните.

Планът на Аполон изглежда супер прост: двамата с Мег отиват при Пърси Джаксън, той ги води при кентавъра Хирон и после бившият бог придобива обратно божествените си сили. Мухахаха! Естествено, че няма как всичко да тече по амброзия. Хиляди неща се объркват, сред които:

  • Аполон се оказва в плен и подчинение на Мег, а двамата са най-лошата възможна комбинация;
  • Под небрежната си визия Мег крие шантава римска нинджа-димахер с прасковено бебе за бодигард;
  • Героите в лагера изчезват, а комуникациите не работят – дори и допотопната форма за комуникация имейл;
  • Делфийският оракул е сдал багажа и Рейчъл Деър (последната пития) не получава пророчества. Какво толкова?!? Без тях и подвизите са невъзможни!

Изпитанията, на които е подложен бившият бог, ще го накарат да се замисли сериозно за глупостите, които е сътворил за 4000 години. Липсата на каквито и да било умения за оцеляване ще му причинят челен сблъсък с приятелството, доверието, екипната работа и жертвоготовността – все умения, крайно нетипични за жителите на Олимп. Тъкмо тези качества на полубоговете, живеещи в лагера, ще се окажат решаващи и в самоубийствената мисия на Лестър-Аполон, зад която стоят изненадващо древни и неочаквано умни противници.

“Скритият оракул” предлага на почитателите на фентъзито едно ударно начало на новата поредица “Изпитанията на Аполон”. В типичния си шеговит стил Риърдън разкрива и най-малките недостатъци на себичните богове, а вкарването на най-суетния от тях – Аполон – в образа на обикновен тийнейджър е като дълго чакано възмездие. Божествени прояви, редица митологични създания и нови, не толкова широко тиражирани подробности, също са част от книгата, превръщайки я в изключително увлекателен учебник по старогръцки митове, интересни за днешните читатели. Освен чисто образователната функция, която залага в “Скритият оракул”, авторът прави и преглед на човешките качества, отношения и умения, които често се оказват по-важни и смислени от тези на безсмъртните.

Преводът и на тази книга е дело на Александър Драганов. Редактор е Ваня Петкова, която се е справила отлично с тази отговорна задача. И ако трябва да обобщим с две думи какво да очаквате от “Изпитанията на Аполон”, те ще са: ЯКО ЗАБАВЛЕНИЕ!

Не пропускайте да се насладите и на другите книги на Рик Риърдън – всяка от тях предлага безкраен набор от страхотни преживявания, след които човек може доволно да си отдъхне, че не се е родил бог :)

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.