fb
Ревюта

„Изпитът“ – български янг адълт роман за вечните вълнения и емоции

2 мин.

Едно великолепно четиво привлече погледа ми на книжния пазар през 2018 г. – тийнейджърският роман „Изпитът“ на Силвия Ръженкова. Стилната корица, дело на Христо Пацов, успя да ме грабне в морето от нови заглавия. Издателство „Потайниче“, традиционно даващо път на български автори, е подкрепило младата писателка и нейната творба с прекрасно издание, илюстрирано с графиките на Весела Кучева.

Силвия Ръженкова не е непозната на малките български читатели. Има издадена много поучителна детска книжка – „Легендата за Горските Сътворители“. Романът „Изпитът“ обаче е предназначен за по-големите, за младежите и девойките на прага на съзряването. Определям го като фантастика за тийнейджъри, макар че въпросите, които авторката повдига – за трепетите на първата любов, за приятелството и предателството, за силата на мечтите – са вълнували и продължават да вълнуват душите на младите хора и в настоящето.

Историята в романа ме поведе по интригуващ начин в земите на обединена Балкания, оцеляла след Гибелната война, и ме разходи по улиците на нейната столица Търновград, разделена така, както е разделено и обществото – на две класи, Елитни и Граждани. Единствената разлика е образованието, а единственият начин да заслужиш причисляването към Елитните е да издържиш Изпита.

В живота на всеки тийнейджър настъпва такъв повратен момент – само най-амбицираните, мотивирани и подготвени младежи могат да го преминат успешно. Изключително самообладание е необходимо, за да съумееш да покажеш сериозни умения, да пренебрегнеш лошия късмет и зараждащите се емоции, и да покажеш знания върху петстотинте Енциклопедии, събрали произведения от световната и българска литературна класика.

Чрез младата Боила-Теодора отново преживях вълненията на най-чистата първа любов, усетих безграничността на мечтите, силата на приятелството и мъчителните стрели на предателството и загубата. Възроди се вярата ми в прощшката, усетих безрезервната подкрепа на семейството и майчината обич.

Затворих и последната страница, все още потопена в света на бъдещето, колкото далечен, толкова близък и познат, разтърсен от вечните вълнения и емоции, на които тийнейджърите са подвластни от векове – любов, приятелство, амбиции и мечти.

Книгата е толкова динамична и завладяваща, че те грабва и държи до последната страница. Езикът е жив и образен, а описаните събития и герои са пълнокръвни и много близки до читателя. Тези качества превръщат „Изпитът“ в прекрасен избор както за младия човек на прага на живота си, така и за по-възрастния читател.

Автор: Натали Пачеджиева

[ + ]