fb
Как четешСпециални

Как четеш: Александър Дяков

5 мин.
Снимка: Тея Росенова

Александър Дяков е онлайн предприемач и инвеститор в стойност. През последните няколко години е изградил специализирани и практични финансови и инвестиционни курсове и материали, в които споделя своя опит, който е придобил през годините. Помага на клиентите си да постигнат удовлетворяващи инвестиционни резултати, като казва, че фокусът му е да направи така, че парите да работят по възможно най-добър начин за тях. Има над 15 годишен опит в широк спектър от инвестиции във финансови и реални активи, като специализира в бизнес и инвестиционното оценяване. Опитът му като читател обаче е още по-голям и в статията ще откриете кои са важните книги за Александър.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Все още не съм прочел книга, която кардинално да повлияе върху живота ми, но книгите, описващи начина, по който мислим, взимаме решения и цялостното ни поведение и навиците ни, сякаш най-много се доближават до въпроса. Това са книгите на Даниъл Канеман – „Мисленето“, Робърт Чалдини с книгата си „Влиянието“ и Джеймс Клиър с „Атомни навици“.

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Много рядко хапвам нещо, докато чета, но ако го правя, това ще бъде комбинация от ядки и черен шоколад.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Основно пия само вода, но не бих отказал чаша хубаво кафе.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Отбелязвам всичко, което считам за важно. Обичам да подчертавам с молив изречения или да слагам знаци отстрани на параграфите. Така много по-лесно намирам важната информация, когато след време препрочитам книгата.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Най-често използвам книгоразделител.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
Последните години основно чета литература, която е насочена към личностното ми развитие, така че основно нехудожествена, но занапред се надявам да имам време и за двете.

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
Откривам предимствата и в трите форми. Аудиокнигите са чудесна опция, когато сме в движение. Електронните в комбинация с четец на такива е идеалният вариант, ако се търси компактност, но за мен любимата форма е класическата – хартиената. Харесват ми мирисът и допирът на книгата. Гледайки прилежно подредените книги в библиотеката, ме обзема чувство на удовлетвореност.

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Предпочитам да си изчета главата докрай, но няма проблем да спра по всяко време (особено, ако времето за четене е прехвърлено).

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Да, без да се замислям, особено ако в книгата се пишат откровени глупости.

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
Да, разбира се. Добрите книги разказват истории, а няма добра история без антагонист (все някой от героите ще ни дразни).

Какво четеш в момента?
“Всичко е прецакано” на Марк Менсън.

Коя е последната книга, която си купи?
Рядко купувам само една книга, защото в повечето случаи купувам на куп, за да имам какво да чета занапред. Това са част от книгите, които последно си купих – „Майсторството“ и „33-те стратегии за войната“ на Робърт Грийн.

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Често се озовавам с по няколко книги наведнъж. Невинаги ми се чете една единствена книга от край до край. Лично за себе си съм установил, че ако чета по няколко книги едновременно, успявам да свържа отделните концепции и по-този начин се обогатявам още повече. Като с готвенето – харесваш си по нещо от различните кухни и накрая сядаш пред гурме меню, изготвено по твой вкус.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Стига да е тихо и спокойно, нямам предпочитания за мястото. Рядко чета преди обяд.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Нямам предпочитания. Важното за мен е да чета интересни и стойностни книги.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
В живота ни има безброй различни проблеми, казуси и ситуации, няма една единствена книга, която да е решение за всичките. На приятелите си препоръчвам онази книга, която мисля, че най-много ще им помогне в текущата ситуацията, в която се намират. Както и онази книга, която ще им даде нужното знание, за да постигнат целта си.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Обичам да групирам книгите по жанр/ тематика, но се усещам, че в крайна сметка съм ги подредил по големина – малки с малки, големи с големи.

Можете да купите изброените в материала книги и други ненамалени продукти от Ozone.bg с код за отстъпка azcheta22q2. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“.

[ + ]