fb
Как четешСпециални

Как четеш: Димитър Кръстев

5 мин.

Димитър Кръстев е създател и един от собствениците на сайта за кино, телевизия и книги www.cineboom.bg. В него ежедневно публикува кино новини от България и света, пише рецензии за нови филмови и телевизионни продукции или за книги, които предстои да бъдат екранизирани. Родом от Дупница, днес Димитър живее и работи в София. Посвещава времето си на разнообразни занимания, но основният му фокус остава актуалното сдържание на сайта. Свободните си минути обаче винаги отделя за ново четиво. Вижте какво споделя за заглавията, които са го впечатлили най-силно през последните години.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
До неотдавна най-въздействащата книга, която бях чел, беше „Малори“. Тя цели право в десятката на най-четените от мен жанрове и същевременно най-гледаните от мен филми и сериали. След като търсих поредната книга на апокалиптична тематика, която да прочета, и попаднах на „Пътят“ на Кормак Маккарти, всичко се промени завинаги. Тази книга е спечелила Пулицър, но на мен ми отнесе сърцето, душата и ума едновременно. На финала на книгата, която дочитах в автобус при 40-градусова жега, си поревах наволя.

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Никога не ям докато чета.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Вода или кафе (рядко), чай (отскоро).

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Не го правя. Купувам книги на хартиен носител и пълня библиотеката си. Особен читател съм. Книгите, които чета в 95% от случаите са екранизирани или им предстои екранизация. Рядко чета книга, която да не е свързана с киното или телевизията по някакъв начин. Усещането на хартията в ръцете ми, мириса ѝ… Просто искам да я запазя, прочета и поставя в библиотеката си.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Задължително с книгоразделител. Пазя си книгите. Много.

Kutiya za ptitsi Josh Malerman

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
Каквато и да е литературата, ако ѝ предстои екранизация или вече е екранизирана, влиза в списъка ми. Ако включва апокалипсис под някаква форма („Кутия за птици“, „Малори“, „Пътят“), значи е на челните места. Харесвам и други – „Жената на прозореца“ ме порази ужасно силно. А тя е по-скоро психологически трилър.

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
Категорично хартиена книга. Все по-често се замислям за аудиокниги, но не съм опитал този формат. Може би трябва, но….

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Държа да прочета главата докрай, за да затворя и да знам откъде съм започнал следващия път.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Много трудно. Наскоро четох „Конго“. Книгата ми се стори архаична. В нея пишеше за неща, които не разбирам от време, което не познавам. Телекс… та аз дори не знам какво е това, но го имаше навсякъде в книгата. Дочетох я против волята си. Но има книга, която наскоро четох и от която се отказах – „Бьорнстад“. ИЗОБЩО не е моето четиво… Зачетох, спрях и никога не се върнах към нея.

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
Категорично може. Но ако трябва да бъда честен, не мога да се сетя за книга, в която главните герои да са ме дразнили…

Какво четеш в момента?
„Метро 2033“. Върви много много трудно. Но ще я завърша!

Коя е последната книга, която си купи?
„Метро 2033“. Ако завърши така, както върви в момента, най-вероятно няма да изчета продълженията.

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
В никакъв случай не мога да чета две книги едновременно. Едва успявам да крада време, че една да прочета, повече са… невъзможни.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Имам в мечтите си. На терасата, която гледа към планината срещу нас и стелещия се двор под мен. Там бих искал. Все още не ми се е случвало… Реално чета на безумни места – сутрин в метрото напът за работа, вечер в метрото напът за вкъщи, докато въртя колелото след тренировка… Така успявам да крада минутки за четене.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Никакво значение няма, стига да ме грабне. Чел съм и поредици, чел съм и самостоятелни и еднакво са ми харесвали.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
„Малори“, „Пътят“, „Балада за пойни птици и змии“.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Все още я пълня. Засега ги организирам по височина…

Снимка: Личен архив

Можете да купите изброените в материала книги и други ненамалени продукти от Ozone.bg с код за отстъпка azcheta21q4. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“.