fb
Как четешСпециални

Как четеш: Ина Христова

4 мин.

Ина Христова е българска илюстраторка, която работи и живее в Мексико. Нейни илюстрации може да намерите в различни книги на издателства в Мексико, Испания и България. Последната ѝ книга в България е „Малкият Рой“, съвместен проект с нейната майка – поетесата Виолета Христова. Ина е работила още по илюстрации за TV3 Catalunya, Dschungel Wien Theater (Austria), Museo ABC и Капитал light и други списания. Преди няколко месеца Google избраха и нейна илюстрация за doodle на началната си страница в Деня на независимостта на Мексико. За Ина сме ви разказвали още преди няколко години, когато тепърва започваше своя път в илюстрацията и спечели награда от Професионалната асоциация на илюстраторите в Каталуня (APIC). Ина е слънчева и креативна космополитна личност, която с голямо любопитство включихме в рубриката „Как четеш“.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Една от книгите, повлияли на творчеството ми, е „Повелителят на мухите“ на Уилям Голдинг. Харесвам много Чехов, Толстой, Йовков. А също така и поезията на майка ми – Виолета Христова.

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Обичам да ям букви и бисквити.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Чай или кафе.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Отбелязвам думи или моменти, които ме вдъхновяват. Доста често си ги записвам или рисувам на база на тях, но имам голямо уважение към книгите и никога не драскам по тях.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Винаги помня до коя страница съм стигнала – имам визуална памет.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
Художествена литература.

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
Класика – хартиени издания, тъй като обожавам да разлиствам страници, да гледам оформлението, ритъма на шрифта и илюстрациите. Опитвала съм с електронни книги, но бързо се изморявам, а аудиокнигите ме приспиват.

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Да, нямам търпение да свърша книгата.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Да, понякога давам втори или трети шанс, тъй като според мен четенето и емоционалното вникване в текста зависят от състоянието, в което се намирам.

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
О, да, има толкова ужасяващи герои, които доказват литературно майсторство.

Какво четеш в момента?
Чета „Педро Парамо“ на мексиканския писател Хуан Рулфо.

Коя е последната книга, която си купи?
Pensar el espacio на Киара Карер – за всички, които се вълнуват от художествени експерименти, тази книга е един вид визуално есе върху това как възприемаме пространството и формата. Самият акт на разгръщане и визуално четене ме кара да си задавам много въпроси.

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Мога да чета няколко пъти една и съща книга, понякога само ги разгръщам, за да си спомня какво е чувството да ги прочетеш за първи път.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Много обичам да чета на слънчеви места.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Предпочитам самостоятелни издания.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Препоръчвам много книги ежедневно, предимно детски издания. От последните книги ви препоръчвам „Иван Глупака“ на Толстой, с илюстрации от Калина Мухова на издателство „Лист“.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Организирам ги по жанр. Имам доста богата библиотека от илюстрирани книги албуми, книги за изкуство, за дизайн, комикси и художествена литература. Понякога ги подреждам по големина и цвят, защото помня визуално как изглежда книгата.

Снимка на публикацията: Личен архив

Можете да купите изброените в материала книги и други ненамалени продукти от Ozone.bg с код за отстъпка azcheta21q2. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“.