fb
Как четешСпециални

Как четеш: Радослав Пашов

6 мин.
Снимка: Bat Gosho Comics

Радослав Пашов има повече от 12 години професионален опит в областта на корпоративните финанси, макро и микроикономиката. Заемал е позициите Изпълнителен директор, Прокурист и член на съвета на директорите на големи български предприятия и холдинги. През 2019 г. е избран за финансов директор на годината за Европа в областта на хартиената индустрия, а в България е номиниран в топ 3 в две от категориите в конкурса „CFO на годината“ на EY, съвместно с в. „Капитал“. За себе си разказва още, че е „родом от най-хубавия град и истинската столица на България – Велико Търново :).“ Още от гимназията е изцяло отдаден на финансите и икономиката. Има магистърска и бакалавърска степен по финанси и тази година следва да защити докторска степен.

Радослав Пашов е първият участник в ежеседмична рубрика – THE BOOK CLUB Professionals. В нея THE BOOK CLUB Sofia ни срещат с специалисти в сферата си, които разказват за професионалния си път и книгите, помогнали в развитието им. Рубриката е изцяло онлайн, излъчва се всеки понеделник и може да видите разговора с Радослав ТУК.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Книгите са 3, не мога да отлича само една. И трите книги са ми повлияли значително пряко и положително в живота. В хронологичен порядък:
1. “История и цивилизация“ на Надежда Иванова и Катя Кънчева. Това е книгата, благодарение на която бях приет във всички университети в България, в които кандидатствах, и ми отвори вратите за последващата реализация. Имах щастието лично да бъда подготвен за кандидат-студентските изпити от г-жа Надежда Иванова (авторката на книгата) и страстта, с която разказваше историята на България, нямаше как да не те завладее и мотивира. Книгата е за всички, които искат да усетят духа на българската история. За мен най-доброто четиво по тази тема.
2. “Как да преодолеем безпокойството и да се радваме на живота” на Дейл Карнеги – тази книга ми повлия изключително позитивно. Тъй като по натура съм емоционален, преди да я прочета не осъзнавах, че не всичко е в „черно“ и че не песимистичният вариант е водещият. След прочита ѝ разбрах, че е точно обратното – спокойствието е гаранция за вземане на правилно решение и успех, а съсипването на здравето от стрес не води до нищо добро.
3. “Оценка на инвестиции в реални активи” на проф. Димитър Ненков – тази книга ме подготви теоретично в самото начало за бъдещата кариера на финансов директор и благодарение на практическото прилагане на знанията от нея, получих признание, че имам потенциал за финансист, което ми отвори последващите врати.

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Не, чета късно вечер и не е много здравословно и удачно да похапвам в късните часове на деня.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Само вода.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Драскам само по учебници. Като думата „драскам“ е меко казано. За някого би било истинска вакханалия това, което правя. Ползвам моливи, маркери, подвивам важни страници и т.н. За книги, различни от учебници, даже не давам да ми се пипат, за да не се надраскат или подгънат. Ако искам да отбележа нещо важно, снимам страницата с телефона и с писалката на телефона подчертавам върху снимката, след което го каталогизирам дигитално от коя книга е и на коя страница е пасажът, който съм маркирал.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Книгоразделител. И си ползвам един и същ, който вече много не прилича на книгоразделител.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
Нехудожествена, предимно историческа и философия. Не обичам да попадам в „измислен“ свят, който обикновено обрисуват художествените произведения.

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
Учебници – електронни и хартиени.
Друга литература – само хартиени книги.
За момента аудиокнигите не са ми по вкуса.

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Абсолютно – иначе не мога да заспя ако не съм завършил главата.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Да, и скоро до направих. Една книга, посветена на Древен Рим, която е доста „тренди“ в момента, но я оставих. Авторката толкова протяжно, безинтересно и с разкъсана мисъл описваше събитията, че губих фокус от началото до края на главата.

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
Да. По време на четенето ще ме дразнят още повече, но не бих оставил книгата.

Какво четеш в момента?
„Втора световна война“, том 2 на Антъни Бийвър.

Коя е последната книга, която си купи?
„Втора световна война“, том 2 на Антъни Бийвър и „Битката за Испания“ на Антъни Бийвър – купих ги заедно.

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
По една книга. Когато чета, се фокусирам изцяло върху книгата и не искам да се разсейвам с различни „истории“.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Навсякъде без претенции, стига да има нощна лампа, тъй като чета след 22.30 ч.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Нямам предпочитания.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Трите книги, които посочих с техните автори – Дейл Карнеги, проф. Д. Ненков, Надежда Иванова и Катя Кънчева. Извън тях горещо препоръчвам за любителите на историите за Втората световна война – Уилям Шайрър, Иън Кършоу, Лорънс Рийс и Антъни Бийвър.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
По жанр и в самия рафт на съответния жанр – по височина.

Можете да купите изброените в материала книги и други ненамалени продукти от Ozone.bg с код за отстъпка azcheta22q1. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“.