fb
Как четешСпециални

Как четеш: Траяна Хаджитодорова

5 мин.

Траяна скромно не си признава някои заслуги, но тя е един от първите хора с блогове за книги, а много отдавна, ако не ме лъже паметта, тя и други нейни съмишленици поддържаха  форум за научна фантастика и фентъзи. Това беше в ерата преди Facebook и преди множеството блогове, които са появиха последните години. Пишещите споделяха изключително интересни и качествени заглавия. Там открих Анджей Сапковски (говорим за време от преди повече от 10 години).

Тя се определя като просто любител на книгите, в частност на фантастичния жанр. Блогът Книгоман поддържа, за да ѝ служи основно като читателски дневник.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Обикновено чета художествена литература и смятам, че във всеки един роман съм намирала поне една идея, която да обогати познанията ми. Според мен книгите са прекрасен начин човек да развие критическото си мислене, съпричастността и толерантността си. Но ако трябва да отлича една книга, това ще е „Творческа митология“ от Джоузеф Камбъл – прекрасен труд, който ми помогна да чета художествената литература с повече разбиране.

Похапваш ли докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Избягвам го – смятам, че човек трябва специално да отделя внимание и време за добрата храна (и за душата, и за тялото).

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
В следобедите – хубав черен или зелен чай, вечерно време – добър скоч.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Никога не го правя – от дете са ме учили, че книгите трябва да се пазят. Драсканиците ми се струват като неуважение към труда на всички замесени в издаването на книгата.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
С отбелязка. У дома е пълно с издателски и рекламни отбелязки.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
Много рядко чета нехудожествена литература и тя обикновено е свързана по някакъв начин с хуманитарните науки – история, митология, биографии…

Eлектронни или хартиени издания? А може би и двете?
И двете. Обичам да чета хартиени издания, защото имам чувството, че напредвам по-бързо. Но четецът е много по-удобен при пътувания.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Навремето четях и по цяла нощ, но сега спирам веднага, щом се усетя, че цикля за трети път един и същи абзац, без да го разбера.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Да, и то без угризения. Некачественият текст – дали заради лошо писане или лош превод – не ми задържа вниманието. Има твърде много книги, които искам да прочета и твърде малко време. Ако не ми върви, но текстът е добър или съм си наумила, че трябва от обща култура да го довърша, то просто отлагам за по-натам.

Ако в книгата, която четеш главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти книги?
По-скоро не. За да е любима книга, трябва да искам да я прочета отново. Чела съм много качествени произведения, но към малко от тях ще се върна.

Какво четеш в момента?
Сутрин на свежа глава – „Източна митология“ на Камбъл, докато пътувам с градския транспорт – The Anubis Gates от Тим Пауърс, а онзи ден почнах и „Ана Каренина“ от Толстой.

Коя е последната книга, която си купи?
The Computer Connection от Алфред Бестър.

От тези хора, които четат само по една книга, ли си или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Между две и четири по всяко време.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Мога да чета по всяко време и навсякъде, но най-много обичам на канапето в хола.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Самостоятелни книги. За съжаление, във фентъзи жанра човек намира такива все по-рядко.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Да – книгите на Илона Андрюс (псевдоним на съпружеска двойка) са страхотни – професионални, с чувство за хумор и идейни.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Сложен въпрос…стараем се да ги подреждаме по издателски поредици, после по автор. Истината е, че напоследък ги подреждаме по формат, за да можем да съберем колкото се може по-вече в ограниченото пространство на домашната ни библиотека.

Вижте и Как четеш с Искрен Зайрянов, другата половина от блог Книгоман.