fb
Как четешСпециални

Как четеш: Виктория Стефанова

6 мин.

Виктория Стефанова (или Викс, както често я наричат последователите на Bookstagram профилa ѝ) е начален учител и книжен блогър, подвизаващ се в Инстаграм като Книжното чудовище (_the.bookie.monster_). Споделя, че за нея книгите са непрекъснат извор на вдъхновение и начин да си припомня, че магията наистина съществува. Други методи за това са хубавата музика, концертите на живо, прекараното време сред природата… Нарича книжния си профил в Инстаграм своя виртуален читателски дневник. В него могат да бъдат открити мнението ѝ за книгите, които чете, цитатите, които я вдъхновяват, и книжните предизвикателства, в които често се впуска. Вижте какво още разказва за тях.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Чета предимно художествена литература, но това не ми пречи често да откривам в сюжета нещо и за себе си, което да приложа в собствения си живот. През годините съм срещала много такива книги, от малка винаги търся поуката. Последно доста ме замисли „42 дни“ на Теодора Славова, която ни кара да открием вътрешната си сила и да се научим как да я контролираме и използваме по правилния начин.

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Рядко хапвам, докато чета, но се случва. Винаги си избирам нещо сладко – шоколад, желирани бонбони, бисквитки… Обикновено, ако в книгата, която чета, се говори за нещо вкусно, ми се прияжда и на мен.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Да! Какво – зависи от сезона, настроението, книгата… Например в „Беззвездното море“ на Ерин Моргънстърн толкова често се говореше за хубаво, ароматно вино, че нямаше как да не ѝ правя компания и аз с чаша вино. Обикновено обаче се спирам на топъл или студен чай, или горещ шоколад.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Подчертавам с молив любимите си цитати. За мен книгите в моята библиотека са едни малки машини на времето към момента, в който съм ги чела. Понякога, когато отворя дадена книга и видя цитата, който ми е направил впечатление, мога да се сетя за емоциите, които съм изпитвала тогава, и за нещата, през които съм минавала в собствения си живот. Всъщност затова обичам често да организирам „пътуващи книги“. Идеята е, че една книга се пуска да се чете от много хора, като всеки има пълната свобода да пише, отбелязва, рисува… каквото реши на страниците на книгата. Разбира се, без да прави книгата нечетима. По този начин книгата се превръща в много ценен спомен, защото събира в себе си мислите, емоциите, вълненията, които е предизвикала историята във всеки един от читателите. Нещо като лексиконите едно време. :)

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Много хора казват, че точно затова съм се нарекла Книжно чудовище – защото прегъвам ъгълчетата на страниците. Обикновено го правя отново, за да отбележа на коя страница има момент, който ми е направил впечатление и съм подчертала. А последната прочетена страница отбелязвам най-често с импровизирани книгоразделители – билетчета от градския транспорт например или нещо друго, което ми е под ръка. Книгоразделителите винаги ги губя, затова съм се отказала от тях.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
Предимно художествена, но понякога посягам и към нехудожествена, насочена към образователния процес в училище и емоционалната интелигентност.

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
Предпочитам хартиени издания. Имаше период, в който четях електронни книги, но желанието да си имам книгата след това в библиотеката беше по-силно. Аудиокниги слушам редовно напът за работа, но често се случва след това да си купя и хартиеното издание.

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Винаги се стремя да довърша главата и не харесвам книги, които нямат глави. Ако съм спряла някъде по средата на главата, се връщам след това в началото, за да я започна отново.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Много рядко не дочитам книга. Винаги до последно се надявам да ми грабне интереса. Но се е случвало и обикновено, ако някоя книга от автора не ми е харесала, не давам шанс и на останалите негови книги.

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
Много рядко. Обикновено много държа да „се свържа“ с главните герои и според мен добре изградените, интересни герои правят и сюжета много по-интересен.

Какво четеш в момента?
Започвам „Синът на вещицата“ от Кели Барнхил.

Коя е последната книга, която си купи?
„Утопия Авеню“ от Дейвид Мичъл си купих последно и много се вълнувам за нея, защото подозирам, че ще ми хареса.

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Винаги чета само по една книга на хартиен носител. Обичам да се посвещавам изцяло на света и героите. Но не ми пречи да слушам една аудиокнига сутрин и да чета друга – вечер.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Най-често чета в леглото. Независимо колко е часът, стига да имам време за четене, се пъхвам в леглото.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Предпочитам самостоятелни издания или малки поредици – най-често трилогии или четирилогии. Големите поредици изискват прекалено много време, за да им се посветиш.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Няма да спра да препоръчвам Камелия Кучер и нейните романи, защото тя умее да те грабне с всяка дума, свързва те завинаги с героите, приемаш ги като близки приятели и няма как да не съпреживяваш историите им дълбоко и емоционално. Винаги препоръчвам „Нощ“, защото тя лично на мен ми е любима, но „Дом“ и „Сън“ също не са за изпускане.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
По жанрове и издателства.

Снимка: Личен архив

Можете да купите изброените в материала книги и други ненамалени продукти от Ozone.bg с код за отстъпка azcheta21q4. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“.