fb
10, които...Специални

15 цитата за любовта и живота от „Сън“ на Камелия Кучер

5 мин.

Камелия Кучер е от онези автори, в чиито истории се влюбваш от първата дума и това е любов завинаги. Третият ѝ роман „Сън“ (изд. „Хермес“) ни пренася в Лисабон и ни потапя в история, която никак няма да ви остави да заспите. Тъжна и очарователна, „Сън“ носи от чара на слънчева Португалия и тъгата на фадото и съчетава семейната сага с класическа приказна история, чийто финал обаче няма нищо общо със захаросаната илюзия на анимационните филми.

Преди да пристъпим към списъка с 15 от най-хубавите цитати от книгата (в първата чернова на статията бяха три пъти по толкова), не пропускайте да ни последвате в Instagram, където на 25 ноември от 20 ч. ще си говорим на живо с Камелия Кучер за книгите, писането и други любопитни истории.

Младостта е порив да докажеш обратното на всичко. Младостта е порив да докажеш на света, че не е такъв, какъвто е. Без мъдрост, която да я насочва, младостта е похабена сила.  

Не можеш да кажеш всичко на човек, който е трябвало да доживее с теб до старини.

Истинският живот е там, където всичко е такова, каквото е и не можеш нищо да променяш. Не можеш да направиш ремонт на сърцето си например, да пребоядисаш стените му и да промениш подредбата, не можеш да каниш гости и да изпращаш онези, чиято компания не ти харесва. Затова трябва винаги да държиш заключено, трябва да се заключиш с ключалка, за която няма ключ. Само че тогава и ти няма да можеш да влизаш вътре, няма да можеш да го отключваш, когато ти се прииска. Но в истинския живот всичко е такова, каквото е и не можеш нищо да променяш, не можеш да направиш ремонт на сърцето си например. 

Миналото е едно, друго време няма.

Ние сме като цензуриран филм, който никога няма да бъде разбран и преживян – защото е орязан, осакатен още когато е бил създаван. Тя е осакатена от проклятието на откачения й дядо, на изоставилия я баща, на това призрачно имение, което я е погълнало цялата, скрило я е от света, скрило е сърцето й от нея самата и държи душата й като заложник. Не иска да бъде щастлива, защото се храни с тази тъга, която сякаш я поддържа жива. Бяга от мен като от грях, защото съзнава, че щастието ще я погуби, ще отнеме всичко, което е познавала досега и ще я остави без почва под нозете й.

– Животът може да бъде много хубав, ако успееш да превъзмогнеш себе си.

От тишина има нужда само разбитото сърце.

Човекът не знае нищо за любовта. Съществуваме от стотици хиляди години: милиарди влюбвания, разбити сърца, неосъществени трепети, неизживяни съдби. А все още не знаем нищичко за любовта. Защо?

Не е задължително талантът да ти дава нещо, Жоао – промърморва. – Талантът може и да ти отнеме. Понякога много повече.

Успехът идва тогава, когато получим собственото си одобрение

Понякога един живот не стига, за да забравиш някого, за да продължиш, да се преоткриеш. Понякога просто няма какво да преоткриваш и не ти остава друго освен да се срещнеш със себе си, да се приемеш и да си простиш. За пропиляното време.

Кой може да опази сам себе си? Можеш да пазиш другите, близките, тези на които държиш, а себе си – струва ми се, че да пазиш себе си е най-трудната задача в живота.

В самотата човек губи представа за себе си.

Понякога домът ни е споменът за детството. Понякога споменът за детството ни е нашият дом.

Любовта не стига. Тя просто е чувство, а всичко останало е действителността, с която любовта не може да се пребори.

Можте да поръчате и трите книги на Камелия Кучер – „Дом“, „Нощ“ и „Сън“ – с отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код AZCHETA20Q4.

Вижте още:

Яна Титова засне трейлър за „Сън“ – третия роман от Камелия Кучер

Камелия Кучер: Гръбнакът на една демократична държава е в независимите институции

Камелия Кучер тръгва на национално турне

„Нощ“ – вторият превъзходен роман на Камелия Кучер

Камелия Кучер: Благодарение на „Нощ“ научих, че наистина съм писател

Камелия Кучер препоръчва: 10 книги за живота по време на Втората световна война

Новата книга на Камелия Кучер „Нощ“ с впечатляващ трейлър [видео]

За всеки човек има книга, знаете ли? И рано или късно тя винаги го намира – из „Нощ“ от Камелия Кучер [откъс]

Епизод 6 на „Книжният подкаст“, в който си говорим с Камелия Кучер за втория ѝ роман “Нощ“

Камелия Кучер: Домът на душата ми е там, където е моето семейство