fb
Ревюта

Огледай себе си в „Къщата без огледала“

1 мин.

Шведският писател Мортен Санден е носител на национална награда „Астрид Линдгрен“. Обича да работи в обществените библиотеки и, признавам си, беше ми почти напълно непознат. Книгата му „Къщата без огледала“ (изд. „Ергон“) ме грабна веднага с корицата на Дамян Дамянов, а текстът затвърди предположението ми, че Санден е от писателите тип „тихи води“: на пръв поглед спокойният сюжет отключва забравени спомени и след последната страница се оказваш по-мъдър, с крачка по-близо до опознаването на истинската си същност.

Когато читателят се отърси от желанието да препуска през сцените, сякаш е на кино, ще открие в дълбините на романа красотата на човешкия живот и необходимостта да изследваме, да се стремим към щастие и да се научим да споделяме проблемите си, за да не ги подхранваме допълнително.

Книгата е подходяща за читателите от 10 г. нагоре и е чудесен лек за душевни терзания. Преводач е Диана Райкова, а излизането й на български език се дължи на финансовата подкрепа на програма „Творческа Европа“. Творбата е номинирана в категория „Мечтатели“ (11-13 г.) в Награда „Бисерче вълшебно“ 2018.

Цялото ревю можете да прочетете в сайта „Детски книги“.