fb
10, които...Специални

Книгите, които не могат да устоят на дъждовните дни

4 мин.

дъдж и книгиПролет. Вали през два часа. Добре че няма нищо по-хубаво от лошото време за… спане и четене на книги. Предлагаме ви нашия избор от заглавия, които ще бъдат перфектният спътник в най-подгизналите и мрачни дни. Не забравяйте да ни споделите кои са вашите любими книги за четене в дъждовно време.

Съвременна българска поезия. Препоръчваме да се чете вечер на чаша чай/червено вино, под звуците на дъжда, който по някакъв романтичен и магичен начин придава на думите още повече смисли и значения. Любими автори: Йорданка Белева, Надежда Захариева, Георги Господинов, Рупчев, Димитър Тонев, Екатерина Йосифова, Елица Мавродинова, Миряна Башева, Елин Рахнев

Стъкленият похлупак“ на Силвия Плат. Едва ли има по-подходящо време от дъждовното за надникване в света на Естър Грийнуд. Романът е остроумен, интелигентен, но и много болезнен. Разгръщайки постепенно противоречивата душевност на едно момиче, което търси мястото си в света, Плат представя безпощадно капаните на лудостта и поривите за самоубийство. Автобиографичните моменти още повече подсилват ефекта, и понеже са далеч от радостни и оптимистични, биха били трудни за осмисляне на плажа.

„Черните лебеди“ на Богомил Райнов е една различна и специална история за поставянето на изкуството над всичко, за вечното неудовлетворение и за твореца, „дарен“ с… посредственост. Повестта за балерината Виолета и борбата й със самата себе си в опит да бъде озарена от светлината на величието, се чете неусетно и е прекрасен меланхоличен спътник в дъждовния следобед.

Жестокото присъствие на времето е книга за прашинките време в пясъчния часовникдъждовно на всеки човек, които текат дяволски бързо. За живота като неподправеното рок парче – съвършено в своите несъвършенства, и значението на паузите, които не са нищо повече или по-малко от „звукът на отминаващото време“.

Дженифър Игън ще ви изненада и определено си заслужава да й отделите един дъждовен ден.

Необикновени характери ще лъкатушат между доброто и злото в Орисници и фурии. Кой побеждава в тази безкрайна битка и какво сме способни да дадем за любовта? Лорън Гроф съчетава добра идея, магнетични герои и писателска вещина, за да ни демонстрира с размах вдъхновяващата сила на истински добрата книга.

Преди за започнете да я четете си поемете дълбоко дъх и извикайте най-яркия си детски спомен.

„Сбъднати молитви“ и Закуска в Тифани са две книги на гениалния Труман Капоти, които се четат за няколко часа, но оставят следи от изстрадана мъдрост.

В какво се превръщат мечтите и на какво сме готови, за да не бъдем себе си? За любовта към красивите вещи и отвращението от човека. Ирония, преминаваща в сарказъм. Смелост да кажеш своята истина, но и да промениш имената да действащите лица.

„Закуска в Тифани“ е по-приглушената и обрана история, която щади главната героиня. Всъщност най-голямото достойнство на книгата е в изграждането на образа на Холи. „Сбъднати молитви“ е точна, режеща и горчива. Можем само да гадаем какво би се получило, ако Капоти бе довел замисъла си до край.

дъждовно времеРоманите от поредицата за Хари Потър на Дж. К. Роулинг. Историите за Хари Потър са сякаш писани за четене в дъждовно време, за да имаме оправдание да се сгушим на топло и уютно място, да се потопим в магическия свят на Роулинг и да се върнем в детството.

Домът на мис Перигрин за чудати деца“ на Рансъм Ригс. Идеята да четем по-мрачни и мистериозни книги, докато дъждът блъска по прозореца, определено ни допада. Историята на малките сирачета на Рансъм Ригс е пленителна, емоционална и подходяща за дъждовни дни. А старите страшни снимки, промъкнали се между страниците, ще увеличат напрежението и усещането за тайнственост.

Недейте да се сърдите на дъжда. Той просто не знае как да пада отдолу нагоре.
Владимир Набоков